27.4 C
Kilkis
22/06/2024
kilkistv.gr
ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Αποδεκατίζει ολόκληρα κοπάδια η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια

Κοινοποίηση

Επιδημία» σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας σκοτώνει εδώ και τρία ολόκληρα χρόνια τα ζώα των κτηνοτροφικών μονάδων στο χωριό Μικρό Δάσος Κιλκίς, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η ΕΡΤ.

Σε επιτόπιο ρεπορτάζ, ο κτηνοτρόφος Γαβριήλ Αμανατίδης εξηγεί πως είδε τα κοπάδια του να αποδεκατίζονται κυριολεκτικά, μετρώντας 380 νεκρά ζώα σε ένα σύνολο 500. «Για τα υπόλοιπα ζώα που έχουν απομείνει, αν και έχουν ασθενήσει, η κτηνιατρική υπηρεσία είναι καθησυχαστική, ότι η νόσος δεν είναι μεταδοτική». Ωστόσο είναι δεδομένο πως και αυτά θα χάσουν αργά ή γρήγορα τη ζωή τους.

Η νόσος των τρελών αγελάδων (BSE), η οποία οφείλεται στη σίτιση των ζώων με μολυσμένα από Prion ζωάλευρα, μπορεί να διαγνωστεί ασφαλώς μόνο μετά από βιοψία εγκεφάλου.[1]

Η περιοχή της Παιονίας δοκιμάζεται σε τακτά διαστήματα επί σχεδόν δυο δεκαετίες από την σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, που έχει αφανίσει δεκάδες κοπάδια αιγοπροβάτων.

Ο Θωμάς Καρυπίδηςπρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Παιονίας εξηγεί πως από τις έξι μονάδες που υπήρχαν στην περιοχή σε λίγα χρόνια έμειναν μόνο δυο.

Δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία. Όπως αναφέρει ο κ. Καρυπίδης οι επιστήμονες είπαν πως η νόσος υπάρχει μέσα στο γονίδιο του ζώου και εκδηλώνεται στις κατάλληλες συνθήκες.

Πρόκειται για πολύ σοβαρή δήλωση, δεδομένου ότι η αιτία της νόσου έχει προσδιοριστεί στις ζωοτροφές που προέρχονται από άλευρα ζώων και τα καθιστά ωμοφάγα ή στον περιβάλλοντα τόπο βοσκής που έχει μολυνθεί κατά το παρελθόν.

Όπως είπε στην ΕΡΤ3 ο κ. Καρυπίδης το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο. Αρχικά εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και η κατάσταση συνεχίζεται σε τακτά διαστήματα. Η εμφάνιση της νόσου ξεκίνησε προ επταετίας και όταν ο πρώτος κτηνοτρόφος το κατάλαβε, πως δεν υπήρχε σωτηρία για τα ζώα του έφυγε στην Γερμανία. «Τώρα έχουμε μείνει μόνο ο Αμανατίδης και εγώ. Προσέχουμε και δεν βγάζουμε τα ζώα έξω από τον στάβλο για να μην κολλήσουν κάτι, αλλά το πρόβλημα παραμένει».

Οι αρμόδιοι εξήγησαν στους κτηνοτρόφους πως η εγκεφαλοπάθεια έχει μια διαβάθμιση από το ένα έως το πέντε. Κατά το πρώτο το ζώο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αναπαραγωγή, κατά το δεύτερο και το τρίτο για διατροφή, ενώ στο τέταρτο και πέμπτο στάδιο είναι ακατάλληλα.

Οι κτηνοτρόφοι προσπαθούν να κατανοήσουν για ποιόν λόγο τα ζώα της συγκεκριμένης περιοχής εμφανίζουν την ζωονόσο, επαναλαμβανόμενα, ενώ δεν τα έχουν εισάγει από χώρες της ΕΕ. Άλλωστε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες η νόσος έχει εξαλειφθεί πλήρως. Καθώς προμηθεύονται τροφές από συγκεκριμένη εταιρεία, αναζητούν την αιτία του προβλήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Θ.Βαφειάδης: Έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα την προμήθεια υδρομέτρων από τη ΔΕΥΑΚ

Ο Αλγιουνίδης υποψήφιος με Μανδαλιανό στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου

Ζητείται απάντηση για τα ΕΛΤΑ!