17.5 C
Kilkis
22/05/2024
kilkistv.gr
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: «Μπλε» δήμαρχοι με …«πράσινες» αποχρώσεις

Κοινοποίηση

Μεγάλο στοίχημα για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ η ανάδειξη δικών τους στελεχών στους υπολογίσιμους Δήμους της Αχαΐας.

Σε μια περίοδο που τα κόμματα κάνουν, όχι απλά τον μετεκλογικό απολογισμό τους, αλλά αναζητούν τρόπους περαιτέρω αύξησης της επιρροής τους στο εκλογικό σώμα εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών, στην Αχαΐα τα πράγματα τείνουν να διαμορφωθούν κατά τέτοιον τρόπο, που για τρίτη φορά δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία άκρως ενισχυμένη, σε σημείο τέτοιο που να ξεπερνά ακόμα και τα παραταξιακά της όρια.

Το μεγάλο στοίχημα για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν είναι άλλο από την ανάδειξη δικών τους στελεχών στους υπολογίσιμους δήμους της περιοχής, αφού κάτι τέτοιο θα τους δώσει «αέρα» για 5 χρόνια, διασφαλίζοντας την ιδεολογική τους επικυριαρχία στις δημοτικές ηγεσίες και μέσω αυτών μια περίοπτη θεσμική θέση στο τοπικό πολιτικό στερέωμα.

Στους δύο μεγάλους Δήμους της Αχαΐας, Πατρέων και Αιγιάλειας, ακόμα κι αν το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν καταφέρει να εκλεγούν δικοί της υποψήφιοι δήμαρχοι, όλα δείχνουν ότι θα έχει καταφέρει τουλάχιστον τη συνέχιση της διεύρυνσης, την οποία επιτυχώς έφερε εις πέρας ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κι αυτό διότι ήδη, τόσο στην Πάτρα όσο και στο Αίγιο, οι φερόμενοι ως «εκλεκτοί» της φιλελεύθερης παράταξης έχουν μπορέσεινα κρατήσουν μεν την κομματική τους ταυτότητα, παίρνοντας όμως μαζί τους πρόσωπα από αντίπαλα «στρατόπεδα» και κυρίως αυτό του ΠΑΣΟΚ.

Με υποψήφιους…ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ο Σβόλης

Στον Δήμο Πατρέων, ο ιατρός Κώστας Σβόλης, από την ανάληψη της αρχηγίας της δημοτικής παράταξης «Πάτρα Ενωμένη», μέχρι σήμερα, κατάφερε να «ξεπεράσει» τα δεδομένα του προκατόχου του, υποψηφίου δημάρχου Νίκου Παπαδημάτου και να κινηθεί εύστοχα προς δύο κατευθύνσεις.

Η πρώτη κατεύθυνση είναι να συσπειρώσει δίπλα του τη συντριπτική πλειοψηφία στελεχών, μελών και φίλων της ΝΔ, πολλά εκ των οποίων είχαν επιλέξει υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ ακόμα και του ΚΚΕ το 2019, όπως και πολλά περισσότερα… αδρανή στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές.

Η δεύτερη κατεύθυνση -και πιο σημαντική- είναι να «σπάσει» τα στενά κομματικά πλαίσια και να εντάξει στις τάξεις της δημοτικής του ομάδας πρόσωπα που δεν ανήκουν ή δεν ψηφίζουν ΝΔ.

Κατά πληροφορίες της «Πελοποννήσου» ανάμεσα στα 220 ονόματα, τα οποία έχει στο μπλοκάκι του ο κ. Σβόλης, κι εντός των επόμενων λίγων ημερών θα ανακοινώσει επίσημα, συγκαταλέγονται ουκ ολίγα τέτοια. Σε ένα ποσοστό που θα αγγίζει το 10% του ψηφοδελτίου του, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι θα είναι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ σε μικρότερο ποσοστό -πλην όμως υπαρκτό- ακόμα και από τον ΣΥΡΙΖΑ! Αυτό, από μόνο του, αποτελεί ισχυρό «όπλο» για τη ΝΔ, εφόσον επιλέξει τελικά τον Κώστα Σβόλη για να δώσει κομματικό «χρίσμα» ή κομματική στήριξη στον Δήμο Πατρέων, καθότι έμμεσα θα διεμβολίσει το ΠΑΣΟΚ σε μια περιοχή που, ναι μεν βάφτηκε «γαλάζια» στις διπλές εθνικές εκλογές, ωστόσο, θα κινηθεί δυναμικά για να την κερδίσει, σχεδόν μετά βεβαιότητας με τον ήδη ανεξάρτητο υποψήφιο δήμαρχο -μέλος του Κινήματος- πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Βασίλη Αϊβαλή.

Δεν αποκλείεται μάλιστα η διεύρυνση αυτή του Κ. Σβόλη σε άλλους κομματικούς χώρους να αποτελέσει και το «εισιτήριο» για την επιλογή του από το κόμμα στο οποίο ανήκει.

Το…μισό ψηφοδέλτιο με πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ ο Γούτος

Στον Δήμο Αιγιάλειας το αυτό σκηνικό είναι ασύγκριτα πιο εμφανές, αφού ο νεοδημοκράτης οδοντίατρος-υποψήφιος δήμαρχος, Χρήστος Γούτος, κατάφερε από τις κάλπες του 2019 μέχρι σήμερα να κρατήσει στη δημοτική του παράταξη «Αιγιάλεια Αύριο» πλειάδα στελεχών και μελών του ΠΑΣΟΚ χωρίς να «ανοίξει μύτη» στις εθνικές εκλογές που προηγήθηκαν, με τον καθένα να κινείται ατομικά υπέρ του ιδεολογικού του χώρου.

Κατά πληροφορίες της «Πελοποννήσου», στο ψηφοδέλτιο των 200 και πλέον προσώπων, που ο κ. Γούτος είναι πανέτοιμος να δώσει στη δημοσιότητα, οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ θα αγγίζουν το 40% έναντι των πλειοψηφούντων, που θα έχουν ξεκάθαρη κομματική αφετηρία τη ΝΔ.

Σε αυτό συνέτεινε σημαντικά η προ μηνών σύμπραξη του «γαλάζιου» κ. Γούτου με την «πράσινη» υποψήφια δήμαρχο του ’19 Βασιλική Ψυχράμη, η οποία αν έλεγε το «ναι» θα ήταν μάλιστα και υποψήφια βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τον περασμένο Μάιο.

Η παραπάνω αυτοδιοικητική κυρία της τοπικής πολιτικής σκηνής ήρθε να συμπληρώσει τον κατάλογο άλλων πολύ γνωστών αυτοδιοικητικών του ΠΑΣΟΚ, όπως οι: Τάκης Τσερεντζούλιας, Δημήτρης Παναγιωτακόπουλος, Βασίλης Τομαράς, Βασίλης Φιλιππόπουλος, Δημήτρης Μπούνιας, Πάνος Μπερούκας, Μιχάλης Κωνσταντίνου κ.ά.

Η σύνθεση του ψηφοδελτίου, υπό τον Χ. Γούτο, ο οποίος με τις «πλάτες» και βουλευτών της ΝΔ διεκδικεί τη στήριξη (κι όχι το χρίσμα) της ΝΔ, συγκεντρώνονας τις πιο πολλές πιθανότητες να την πάρει, είναι μια ακόμη περίπτωση Δήμου, ο οποίος πιθανώς να βαφτεί «μπλε» το βράδυ των εκλογών, έχοντας ξεκάθαρα διεμβολίσει το ΠΑΣΟΚ.

Πολιτικό μίγμα ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Ειδικά στην περίπτωση του Δήμου Αιγιάλειας, αξιοσημείωτο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ -παρά την πανσπερμία στελεχών του σε διάφορους συνδυασμούς- διεκδικεί δυναμικά την επικράτησή του, με «όχημα» τον νυν δήμαρχο (και στέλεχός του) Δημήτρη Καλογερόπουλο, ο οποίος πέραν της αυτόνομης αυτοδιοικητικής του ισχύος στηρίζεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως κι από επιφανή κομματικά στελέχη της ΝΔ, τα οποία έχουν επιλέξει -από το 2019- να μην συμπορευτούν με τον ομοϊδεάτη του Χρ. Γούτο, όπως οι αντιδήμαρχοι, Βασίλης Χριστόπουλος, Νίκος Καραΐσκος, Γιώργος Φραγκονικολόπουλος, Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, το ίδιο και άλλοι αιρετοί ή μη, όπως οι Γιώργος Γκιώνης, Φάνης Ραμπαβίλας, Δημήτρης Ντερντές, Ανδρέας Οικονόμου κ.ά.

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: «Μπλε» δήμαρχοι με …«πράσινες» αποχρώσειςΣτο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μην συνυπολογιστεί και η νέα υποψηφιότητα του πρ. υφυπουργού βουλευτή, του Κώστα Σπηλιόπουλου, ο οποίος έχει μαζί του αρκετά στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και πρόσωπα από τον χώρο της ΝΔ, όπως οι Άγγελος Βαρνακιώτης, Κώστας Μεσάζος κ.ά.

pelop.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Πιερικός Αρχέλαος – Κου.Πα. Κιλκίς 68-87: Συνεχίστηκε η παράδοση

Πλάνα που κόβουν την ανάσα από εκπαίδευση ελληνικών και δυνάμεων των ΗΠΑ – Αεροκίνητες ασκήσεις στη Μακεδονία

Ποινική δίωξη στους 11 βουλευτές των Σπαρτιατών και τον Ηλία Κασιδιάρη παρήγγειλε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου