24 C
Kilkis
27/07/2024
kilkistv.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΝΟΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ

Α. Kαλακίκος: Κάτοικοι στο Σουφλί δεν αποκλείουν ακόμα και την μετανάστευση

Κοινοποίηση

Για 14η μέρα μαίνεται η πυρκαγιά στον Έβρο με το μέτωπο κοντά στο Σουφλί να προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία. Πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχες στα πύρινα μέτωπα και αγωνίζονται να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς προς το Σουφλί.

Γύρω από την πόλη χαράσσονται διαρκώς αντιπυρικές ζώνες και οι κάτοικοι είναι σε ετοιμότητα εφόσον χρειαστεί να γίνει εκκένωση. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά κινείται πλέον μεταξύ Γιαννούλη και Κορνοφωλιάς, ενώ αυτή την ώρα ο κίνδυνος για το Σουφλί φαίνεται να έχει αποφευχθεί.

Ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, μιλώντας στον Αθήνα 984 και στον Γιάννη Λαυράνο, έκανε λόγο για ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που έχει ισοπεδώσει τα πάντα στο πέρασμά της προκαλώντας τεράστια περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή.

Όπως αναφέρει «ο κίνδυνος για τον οικισμό έχει προς το παρόν απομακρυνθεί, αλλά βρισκόμαστε σε ετοιμότητα καθώς δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τους ανέμους. Η φωτιά κατευθύνεται προς Δαδιά και Γιαννούλη γιατί συναντά καύσιμη ύλη και με σύμμαχο τον αέρα, οι φλόγες δεν αναχαιτίζονται, παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια πυροσβεστών και εθελοντών».

Συνεχίζοντας, ο κ Καλακίκος περιγράφει μια δυστοπία, ενώ δεν αποκλείει ακόμα κι ενδεχόμενο πλήρους εγκατάλειψης της περιοχής καθώς δεν θα μπορεί- αποστερημένη του δασικού της πλούτου- να συγκρατήσει τους κατοίκους οι οποίοι δραστηριοποιούνται κυρίως σε επαγγέλματα άμεσης σύνδεσης με το δάσος.

«Η επόμενη μέρα μας προβληματίζει και μας ανησυχεί. Υπάρχουν σκέψεις στους κατοίκους για εσωτερική μετανάστευση… Πολλοί επαγγελματίες δεν έχουν πλέον αντικείμενο χωρίς το δάσος. Από το Σουφλί μέχρι την Αλεξανδρούπολη υπάρχει μόνο μαυρίλα, καθόλου πράσινο» λέει χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στις χαμηλές επιδόσεις της κρατικής μέριμνας στην πρόληψη, δίνει ανάγλυφα την εικόνα των ελλείψεων και των αιτίων μέσα από ένα πλήθος αλληλοεπικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων.

«Αν η πυρκαγιά είχε ξεκινήσει από τον οικισμό να αναλαμβάναμε την ευθύνη, αλλά ξεκίνησε από το δάσος… Εμείς ως Δήμος, έχουμε μόνο υποστηρικτική υποχρέωση, έχουμε ευθύνη αποκλειστικά εντός του αστικού ιστού. Επίσης, δεν διαθέτουμε προσωπικό, ούτε καν ηλεκτρολόγο. Ωστόσο, έχουμε μηχανήματα, αλλά όχι χειριστές…Ο φορέας του δάσους της Δαδιάς έχει υποβαθμιστεί σημαντικά…Από πέρυσι  περιμένουμε με τη χορηγία της ΔΕΗ να γίνει ένα Παρατηρητήριο.. Η γραφειοκρατία σε όλο της το μεγαλείο..».

Ο κ.Καλακίκος στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης προτείνει τη δημιουργία ΙΕΚ ειδικά για χειριστές μηχανημάτων έργων και ξεκαθαρίζει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ευθύνες, με την προϋπόθεση όμως να είναι καλά στελεχωμένη.

«Να ρίξουμε τις ευθύνες στους ΟΤΑ, αλλά να στελεχώσουμε τους δήμους ώστε να μπορεί να γίνει πρόληψη» ήταν τα λόγια του δημάρχου Σουφλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

«Κλείνει η αυλαία της Εξεταστικής για το έγκλημα των Τεμπών με τίτλο συγκάλυψη»

Διακοπή ρεύματος την Τρίτη 22 Αυγούστου στη νότια πλευρά του Ηλιόλουστου Κιλκίς

Anatomic Help: Άνοιγμα στο Βιετνάμ και επενδύσεις για νέα προϊόντα