24 C
Kilkis
27/07/2024
kilkistv.gr
ΑΓΡΟΤΙΚΑΔΗΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΝΟΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ

«Δύσκολη» η φετινή χρονιά γιά τα σιτηρά στην περιφερειακή ενότητα Κιλκίς

Κοινοποίηση

Ταυτόσημη με τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες του «αλωνάρη», κατά την ελληνική λαϊκή παράδοση μήνα, του Ιουνίου, υπήρξε η εφετινή χρονιά για τις αροτριαίες καλλιέργειες των σιτηρών στην περιφερειακή μας ενότητα.

Ένας μήνας, όπου η παρατεταμένη αστάθεια στην ατμόσφαιρα προσέφερε μεγάλες περιόδους ισχυρών και παρατεταμένων βροχοπτώσεων έως και πριν μία εβδομάδα, οι οποίες δεν βοήθησαν στην καλή παραγωγή.

Οι έως τώρα επιδόσεις δεν δικαιώνουν τις προσδοκίες των αγροτών, και ο μέσος όρος συγκομιδής γιά την περιοχή του δήμου Κιλκίς κυμαίνεται κοντά στα διακόσια κιλά και για την περιοχή του δήμου Παιονίας από 300 μέχρι 500 κιλά, ανάλογα με την τοποθεσία του χωραφιού, τις προγενέστερες χρήσεις από ποτιστικές καλλιέργειες και την φροντίδα στην καλλιέργεια.

Την αστάθεια στις καιρικές συνθήκες ακολουθούν και οι τιμές, καθώς, όπως δήλωσε στον «Μαχητή» ο πρόεδρος του αγροτοκτηνοτροφικού συνεταιρισμού Αξιούπολης Παύλος Πασσαλίδης πρακτικώς δεν έχουν καθορισθεί πλήρως.

Στην παρούσα φάση, και ενώ ακόμη ο αλωνισμός συνεχίζεται, οι έμποροι συνήθως προσφέρουν μία προκαταβολή της τάξεως του 20%, όπως τόνισε ο έμπειρος παραγωγός και συνεταιριστής, με την τελική τιμολόγηση να ακολουθεί στα τέλη του Ιουλίου, ενώ γιά όσους επιθυμούν να τα κρατήσουν, αυτό να ολοκληρώνεται τον προσεχή Νοέμβριο.

Οι τιμές επί του αλωνισμού έχουν κάνει θεαματική «βουτιά», ιδίως σε σχέση με τις αντίστοιχες περυσινές πολύ υψηλές (κοντά στα 0,50 ευρώ το κιλό για τα «σκληρά»), περιστρέφονται γύρω από τα 0,26 ευρώ το κιλό γιά την ποικιλία του «σκληρού», γιά τα «μαλακά» η διαμόρφωση της εκκρεμεί και γύρω στα 0,16 ευρώ το κιλό γιά το κριθάρι.

Τιμές, οι οποίες, λόγω και του υψηλότατου κόστους παραγωγής την περίοδο της σποράς (σχεδόν τριπλάσιος για πετρέλαιο και λιπάσματα σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές), διαμορφώνουν ένα δυσκολότατο πλαίσιο κερδοφορίας γιά όσους εκ των παραγωγών έχουν στρεμματική απόδοση μικρότερη των 200-300 κιλών, αναλόγως την περιοχή του χωραφιού, όπως τόνισε ο κ. Πασσαλίδης, αλλά και ο συνάδελφός του και αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης στον «Μαχητή».

Σε αντίθεση με τις αυτές, οι οποίες δεσμεύονται με συμβόλαιο παραγωγής από επιχειρήσεις του εν λόγω τομέα, όπου αν πληρούνται τα προβλεπόμενα από την σύμβαση ποιοτικά χαρακτηριστικά παραγωγής σιτηρών (π.χ. για την ποικιλία του «σκληρού» στο 13% η πρωτεΐνη και 0,78 το ειδικό βάρος), οι τιμές είναι της τάξεως του 0,36 ευρώ το κιλό σύμφωνα με την συγκέντρωση μελών του αγροτοκτηνοτροφικού συνεταιρισμού Αξιούπολης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΔΕΝΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΙΛΚΙΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ υπ’ αριθμ. ΣΟΧ 1/2024 για τη σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Η ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ Πιστοποιείται ως Great Place To Work για το Άριστο Εργασιακό Περιβάλλον