Επιχειρηματική Στρατηγική της Eurimac για το Ελληνικό Σιτάρι
Η εταιρεία Eurimac, που ανήκει στη οικογένεια Κωνσταντινίδη (50%) και την ιταλική Euricom (50%), εστιάζει στην μακροχρόνια συνεργασία με Έλληνες παραγωγούς σκληρού σίτου, επιδιώκοντας να ενισχύσει τη θέση της στην ελληνική αγορά. Η παραγωγή ζυμαρικών ΜΑΚΒΕΛ, που πραγματοποιείται εδώ και δεκαετίες στο εργοστάσιο στο Κιλκίς, αποδεικνύει τη δέσμευση της εταιρείας στην ποιότητα και την καινοτομία.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την προσθήκη υπεραξίας στο ελληνικό σιτάρι, η Eurimac έχει υλοποιήσει μια σειρά βελτιώσεων στη διαδικασία παραγωγής και στην τεχνική υποστήριξη των καλλιεργητών. Αυτές οι εξελίξεις περιλαμβάνουν την εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών αλλά και την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών στους παραγωγούς του σιταριού.
Νέα Σειρά Ζυμαρικών Με Χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη
Μια από τις πιο recent and impressive innovations της Eurimac είναι η παρουσίαση μιας μοναδικής πανευρωπαϊκά σειράς ζυμαρικών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτή η σειρά έχει παρουσιαστεί επίσημα σε δημοσιογράφους και είναι ήδη διαθέσιμη σε σούπερ μάρκετ και μικρά παντοπωλεία σε όλη την Ελλάδα. Ο διευθύνων σύμβουλος, Οδυσσέας Παπαδόπουλος, σε συνεργασία με τον ειδικό σε θέματα διατροφής Κωνσταντίνο Ξένο, τόνισαν τα οφέλη που προσφέρουν τα νέα ζυμαρικά, ιδίως για ομάδες καταναλωτών όπως οι διαβητικοί.
Με τις τελευταίες εξελίξεις, η εταιρεία έχει δημιουργήσει μια στενή συνεργασία με περίπου 1.000 Έλληνες παραγωγούς, παρέχοντας τους τακτική υποστήριξη και καθοδήγηση για τη βελτίωση της παραγωγής τους.
Αξιοποίηση Τεχνολογίας στη Γεωργία
Ο κ. Αθανάσιος Μπλέτσας, υπεύθυνος Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας, αναφέρθηκε στη διαδικασία συνεργασίας με τους παραγωγούς, αναφέροντας ότι η Eurimac απορροφά περίπου 100.000 τόνους ελληνικού σκληρού σίτου ετησίως, το οποίο αλέθε σε δικό της μύλο. Με ποσοστό 30%-40% της πρώτης ύλης να προέρχεται από συνεργάτες, η Eurimac προσφέρει δωρεάν λογισμικό ευφυούς γεωργίας στους παραγωγούς ώστε να βελτιώνουν τόσο την απόδοσή τους, όσο και να μειώνουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα. Μελλοντικά, οι παραγωγοί θα κληθούν να υπολογίζουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ.
Μέσω αυτού του λογισμικού, παρέχονται ακριβείς οδηγίες σχετικά με τις κατάλληλες καλλιεργητικές ενέργειες, π.χ. η σωστή χρονική στιγμή για το όργωμα και το πότισμα, χρησιμοποιώντας δεδομένα και εικόνες από δορυφόρους.
Πράσινη Ενέργεια και Βιώσιμη Παραγωγή
Η παραγωγή ζυμαρικών στο εργοστάσιο της Eurimac εφαρμόζει 100% πράσινη ενέργεια, με σκοπό τη μείωση των εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα. Ο υπεύθυνος Βιώσιμης Ανάπτυξης, Μπλέτσας, δήλωσε ότι για την παραγωγή θερμικής ενέργειας χρησιμοποιείται βιομάζα, συγκεκριμένα ορυζοφλοιός. Τα υπολείμματα της καύσης αυτής χρησιμοποιούνται στα χωράφια των παραγωγών, μειώνοντας το ανθρακικό τους αποτύπωμα κατά 40%.
Στο στάδιο αποθήκευσης, η Εταιρεία εφαρμόζει προηγμένα συστήματα διαχείρισης που περιλαμβάνουν αισθητήρες στα σιλό για την παρακολούθηση συγκέντρωσης οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα, εξασφαλίζοντας την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.
Έρευνα και Ανάπτυξη στη Διατροφή
Στους δημοσιογράφους, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε επίσης στη διαδικασία έρευνας και ανάπτυξης των νέων ζυμαρικών χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Αυτά τα προϊόντα αποτελούν απάντηση στις ανάγκες των καταναλωτών που επιθυμούν να ελέγξουν την αύξηση των σακχάρων στο αίμα τους και να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή. Μετά από μήνες πειραμάτων και μελέτης, η εταιρεία έχει ολοκληρώσει την πιστοποίηση για προϊόντα όπως σπαγγέτι, πένα και κριθαράκι, προγραμματίζοντας την επέκταση με περαιτέρω κωδικούς, συμπεριλαμβανομένων και των φουσίλι.
Μελλοντικές Επενδύσεις και Ανάπτυξη
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η Eurimac προγραμματίζει ένα νέο επενδυτικό πλάνο αξίας 12 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2025. Το σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής θερμικής ενέργειας από βιομάζα, την αναβάθμιση του μύλου σιμιγδαλιού, μια νέα γραμμή κοφτών ζυμαρικών και την αγορά γειτονικού οικοπέδου για την εγκατάσταση σύγχρονων μηχανημάτων που θα διασφαλίσουν την υψηλή ποιότητα των προϊόντων τους.