28 C
Kilkis
17/06/2024
kilkistv.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καιρός σήμερα: Στο κόκκινο ο υδράργυρος – Έως 44 βαθμούς η θερμοκρασία (Videos)

Κοινοποίηση

Σήμερα ο υδράργυρος αναμένεται να φθάσει στην Ηπειρο και τη Μακεδονία τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου και κατά τόπους στο εσωτερικό της Κεντρικής Μακεδονίας τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί στους 40 με 42 βαθμούς και κατά τόπους στη Θεσσαλία στους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη η θερμοκρασία θα φτάσει τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου και στη Θράκη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Νέα άνοδος το Σαββατοκύριακο – Στον «φούρνο» η χώρα την Κυριακή
Το Σάββατο και την Κυριακή η θερμοκρασία θα ανέβει και άλλο και ειδικά στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου θα φθάσει τους 44 και της Θεσσαλίας τους 44 με 45 βαθμούς Κελσίου. Την Δευτέρα θα υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου και από Τρίτη θα ανέβει και πάλι.

https://i3thumbs.glomex.com/dC1idDV3ZWdhMnlmMjEvMjAyMy8wNy8yMC8xMy80NF8yM182NGI5M2EzNzY1YTQ2LmpwZw==/profile:player-960×540

Η πιο δύσκολη ημέρα, σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, αναμένεται να είναι η Κυριακή για την οποία τα στοιχεία δείχνουν ότι ίσως είναι από τις θερμότερες ημέρες της τελευταίες 5ετιας με θερμοκρασίες που στα ευπαθή στη ζέστη τμήματα της πεδινής ηπειρωτικής χώρας θα φτάσει τους 42-44°C και τοπικά ακόμα και τους 44-45°C.

Όπως τονίζει, δε, την Κυριακή αλλά και την Δευτέρα θα είναι ακόμα πιο αυξημένος ο κίνδυνος για πυρκαγιές καθώς ειδικά την πρώτη ημέρα της ερχόμενης εβδομάδας οι βοριάδες θα ενισχυθούν στα 6 και πιθανότατα στα 7 μποφόρ με εδάφη που θα είναι ήδη θερμά με αποτέλεσμα να χρειάζεται περίσσεια προσοχή.

Καιρός-Καύσωνας: Νέο κύμα από Τρίτη
Από την ερχόμενη Τρίτη πιθανότατα θα μας απασχολήσει ένα νέο κύμα ζέστης ακόμα πιο ισχυρό, με τη θερμοκρασία τοπικά στα ηπειρωτικά -μετά τα μέσα της επόμενης εβδομάδας- να ξεπερνά ακόμη και τους 44-45°C.

Οι θερμοκρασίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο

ΑΘΗΝΑ:
Παρασκευή 21/7 : 41°C
Σάββατο 22/7 : 41-42°C
Κυριακή 23/7 : 43-44°C
Δευτέρα 24/7 : 39-40°C

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :
Παρασκευή 21/7 : 38°C
Σάββατο 22/7 : 38-39°C

Οι ευπαθείς στη ζέστη περιοχές (εσωτερικό ηπειρωτικής χώρας μακριά από θάλασσες) που η θερμοκρασία θα φτάσει σε πολύ υψηλές τιμές όλες τις επόμενες ημέρες είναι οι ακόλουθες :

Tι συμβουλεύουν οι ειδικοί
Να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο κυρίως τις μεσημεριανές ώρες και ειδικά για τους ηλικιωμένους και τα παιδιά κάτω των 5 ετών
Να καταναλώνεται άφθονο νερό ενώ καλό είναι να αποφεύγονται αλκοολούχα ροφήματα
Όσοι βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους να φορούν γυαλιά ηλίου και καπέλο
Αν κάποιος ξαφνικά ζαλίζεται, δεν αισθάνεται καλά, πονάει το κεφάλι του, νιώθει ναυτία, εμέτους, πρέπει να τον οδηγήσουμε να κάτσει σε σκιερό μέρος και να τον δροσίσουμε
Να προτιμάται η παραμονή σε κλειστούς και κλιματιζόμενους χώρους
Μέτρα προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων με τηλεργασία, ειδική άδεια ή ευέλικτο ωράριο θέτει σε εφαρμογή, σήμερα, το υπουργείο Εσωτερικών.

Ειδικότερα, για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, τότε μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας. Η υπαγωγή τους στις ευπαθείς ομάδες διαπιστώνεται βάσει των σχετικών στοιχείων που τηρούνται ήδη για τον υπάλληλο ή σε συνεργασία με τον Ελεγκτή Ιατρό της Υπηρεσίας ή τον ιατρό εργασίας ή κατόπιν προσκόμισης από τον ίδιο τον υπάλληλο σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, από την οποία να προκύπτει η πάθηση.

Ως προς τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, οι Υπηρεσίες Προσωπικού μπορούν είτε να δώσουν οδηγίες για ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης είτε για παροχή τηλεργασίας. Ειδικά για τους υπαλλήλους που η φύση των καθηκόντων τους απαιτεί την παροχή εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00 -17:00).

Εξάλλου, η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού ενημέρωσε ότι λόγω του καύσωνα έως και την Κυριακή 23 Ιουλίου οι ώρες λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων τροποποιείται κατά τις μεσημβρινές ώρες, με τελευταία είσοδο στις 12:00 και επανέναρξη λειτουργίας στις 17:30.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΔΥΠΑ: Ανοικτή η πλατφόρμα για το επίδομα των 718,50 ευρώ – Ποιοι το δικαιούνται

Πτώση Canadair: Από το Κιλκίς ο 27χρονος Περικλής Στεφανίδης που έχασε τη ζωή του στην Κάρυστο

Νοσοκομεία: Με 3.000 λιγότερους εργαζόμενους θα κάνει ποδαρικό ο χειμώνας