24.5 C
Kilkis
27/07/2024
kilkistv.gr
ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Παιονία: Απόγνωση κτηνοτρόφων

Κοινοποίηση

Σε απόγνωση βρίσκονται κτηνοτρόφοι στην περιοχή της Παιονίας Κιλκίς μετά από επιδημία σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, που έχει κυριολεκτικά αφανίσει ολόκληρα κοπάδια αιγοπροβάτων, προκαλώντας οικονομική καταστροφή.

Μόνη ελπίδα για τους κτηνοτρόφους είναι να εξεταστεί ξεχωριστά το αίτημά τους για αποζημίωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού η απώλεια ζωικού κεφαλαίου από τη συγκεκριμένη ασθένεια δεν καλύπτεται μέσω των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΛΓΑ.

«Πρόκειται για μια ξεχωριστή περίπτωση την οποία πρέπει να εκτιμήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τότε να εγκριθεί ποσό το οποίο θα αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους», εξηγεί στη Voria,gr ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Παιονίας Θωμάς Καρυπίδης.

Όπως είπε, το πρόβλημα έχει επισημανθεί το τελευταίο διάστημα από τη διοίκηση του Συλλόγου σε πολιτικούς φορείς, που απάντησαν ότι θα δουν το ζήτημα, ωστόσο μετά τις τεράστιες απώλειες ζωικού κεφαλαίου στη Θεσσαλία αυτό πλέον φαντάζει δύσκολο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε χωριό του δήμου Παιονίας από έξι κοπάδια που προσβλήθηκαν έμειναν μόλις δύο.

«Πάνω από 2.000 πρόβατα έχουν χαθεί, καθώς, αφού διαπιστώθηκε ότι έχουν αρρωστήσει, τα ζώα είτε οδηγήθηκαν στο σφαγείο είτε για καύση, εφόσον είχαν ήδη χαθεί», ανέφερε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων της Παιονίας.

«Υπάρχουν οικογένειες νέων αγροτών που έχουν επενδύσει από 150.000 έως 300.000 ευρώ στο ζωικό τους κεφάλαιο και τώρα βρίσκονται σε απόγνωση. Χωρίς συμπαράσταση από την πολιτεία αυτές οι οικογένειες κτηνοτρόφων έρχονται αντιμέτωπες με την κατάσχεση», σημειώνει ο κ. Καρυπίδης.

Σε έξι χωριά του δήμου Παιονίας υπάρχουν κοπάδια που αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη ασθένεια, με τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων της περιοχής να λέει ότι το πρόβλημα μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα σημεία της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς και ειδικότερα η Παιονία στηρίζεται κατά βάση στον πρωτογενή τομέα, που λόγω ξηρικών εδαφών υπάρχει δραστηριοποίηση στην καλλιέργεια σκληρού σίτου και στην κτηνοτροφία. Μάλιστα η Παιονία ως περιοχή παράγει την τρίτη μεγαλύτερη ποσότητα αιγοπρόβειου γάλακτος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Σταϊκούρας: Μετρό στα μέσα του 2024 και αναβαθμισμένος ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη

Σε ποια σημεία γίνονται δωρεάν rapid test την Tετάρτη 28 Φεβρουαρίου

Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας: Οδηγίες για την προστασία από τον καύσωνα