Οι προτάσεις μας είναι διαχρονικές από ίδρυσης του περιβαλλοντικού μας συλλόγου το 2014 και για όλες πραγματοποιήσαμε δράσεις για την καλύτερη προβολή τους με επισκέψεις, περιπάτους τακτικούς κατ’ έτος ή ενός, με την υπαίθρια κοπή βασιλόπιτας και την συμμετοχή μας σε ημερίδες, συσκέψεις και επιτροπές των αρμόδιων υπηρεσιών. Επιγραμματικά θα αναφερθώ και θα προβάλλω εικόνες από τις υπαίθριες δράσεις μας. Με τις αφίσες πριν, τα δελτία τύπου με εικόνες μετά που προβάλλονται από τις εφημερίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσπαθούμε για τη ενημέρωση και την αξία τους.
Για την πόλη του Κιλκίς προτείνουμε την πεζοδρόμηση του εμπορικού τριγώνου μεταξύ των πλατειών Ειρήνης, Λατσιών και Πάρκου-Κήπου που θα περιβάλλεται από ποδηλατόδρομο με αναγκαία την μελέτη και κατασκευή ανατολικής περιφερειακής.
Στον περίπατο του ευρύτερου κέντρου κάθε 22 Σεπτεμβρίου την ημέρα χωρίς αυτοκίνητο περνάμε από τα εμβληματικά σημεία για να τονίσουμε την ανάγκη αξιοποίησης και προβολής των για να αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών. Συμμετείχαμε στην διαμόρφωση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ) και τα προτείναμε και στις τέσσερις συνεδριάσεις.
Προτείνουμε να γίνει μελέτη για τον χαρακτηρισμό ως πλατείας της πλατείας Ειρήνης και τον χαρακτηρισμό ως πρασίνου του πρασίνου της για την αποφυγή καταπάτησής του.
Προτείνουμε την αναπαλαίωση την παλιάς Νομαρχίας κτιρίου του 1896 την βελτίωση του περιβάλλοντα χώρου και σε συνδυασμό με την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου όλο το οικοδομικό τετράγωνο και του γηροκομείου συμπεριλαμβανομένου να αποτελεί προορισμό επισκεπτών και περιπατητών. Τονίσαμε την αξία και στην φετινή βασιλόπιτα που κόψαμε τον Ιανουάριο υπαίθρια μπροστά στο κτίριο.
Να τελειώσει ο έλεγχος και η αναπαλαίωση των δίδυμων καπναποθηκών από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να παραδοθεί στον Υπουργείο Πολιτισμού ως χώρων πολιτισμού όπως τονίσαμε στην βασιλόπιτα που κόψαμε με φόντο των αποθηκών.
Να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην προβολή της σπηλαιοθεραπείας για τους έχοντες αναπνευστικά προβλήματα με αποτέλεσμα την προσέλκυση επισκεπτών στο Σπήλαιο.
Να αξιοποιηθεί και να προβληθεί το ξινό νερό με μετατροπή σε πάρκο του ρέματος δίπλα του.
Ωραιοποίηση της πλατείας επί της κρήνης Σαλάτς και του περιβάλλοντα χώρου.
Την μετατροπή σε Μητροπολιτικό Πάρκο του στρατοπέδου Δογάνη όπως εγγράφως ζητήσαμε από το 2014.
Ανάγκη να ζητήσουμε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας την παραχώρηση της έκτασης του στρατοπέδου Δογάνη, της πλατείας Ειρήνης και του Στρατώνα των Δίδυμων Καπναποθηκών γιατί το ιδιοκτησιακό είναι κυρίαρχο για να υλοποιηθούν από την ΑΝ.ΚΙ. οι προτάσεις.
Αυτά στην προσπάθεια να αποκτήσει ταυτότητα το Κιλκίς πέραν της Μάχης και του Αη Γιώργη.
Για την θαυματουργή πηλοθεραπεία που εγκαταλείφθηκε πρέπει να επιστρέψουμε τώρα που προχωράει η αποκάλυψη των αρχαιολογικών Μορρύλου, Τούμπας Καμπάνη – Πεδινού, Μικροκάμπου και αργότερα των Κλιτών παραλίμνια. Η πρότασή μας για μονοπάτι σύνδεσης των αρχαιολογικών χώρων Κλιτών, Μορρύλου, Βυζαντινού Γυναικόκάστρου, Λαζαρίτσας και Βραγύλλων από τις κορυφογραμμές των λόφων που θα περιλάβει και τον χώρο πολλαπλών πολιτιστικών δραστηριοτήτων των 20 στρ στον πρώτο λόφο της λοφοσειράς Αγίου Δημητρίου Μαυρονερίου που υπάρχει η μελέτη και διέρχεται το μονοπάτι που περπατήσαμε ως σύλλογος. Είναι το ίδιο που περπατούσαν οι πολίτες της Μακεδονίας από το 350 π.χ. μετά την πηλοθεραπεία στις Κλίτες και την Πικρολίμνη για να προσκυνήσουν τον Ασκληπιό στην Μόρρυλο. Ως Δήμος πρέπει να ξεπεράσουμε το εμπόδιο δόμησης που καθυστερεί την παραχώρηση των 20 στρ από την Δ/νση Πολιτικής Γης στην Τοπική Κοινότητα. Τα καταθέσαμε εγγράφως σε συνέχεια συνεδρίασης της επιτροπής διαβούλευσης του Δήμου Κιλκίς για το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου 2019-2023 που τελείωσε.
Για την Δοϊράνη και τα Χίλια Δένδρα που επισκεπτόμαστε κάθε χρόνο και συμμετείχαμε και στις τέσσερις συσκέψεις ειδικού προγράμματος της Αντιπεριφέρειας για το μέλλον της λίμνης με πρόταση την διοργάνωση διεθνών κωπηλατικών αγώνων με την γείτονα για την αποτελεσματικότερη προβολή της. Για το Μνημείο της Φύσης Χίλια Δένδρα αναγκαία η άμεση χρηματοδότηση για εκτέλεση της μελέτης ανακαίνισης που συνέταξε το Δασαρχείο.
Για τις μελέτες του Δασαρχείου για το περιαστικό δάσος Αγίου Γεωργίου, το μονοπάτι Μπέλες, το μονοπάτι Μυλοχώρι- Παλατιανό- Κεντρικό είναι εφικτή η άμεση χρηματοδότηση.
Προτείναμε μονοπάτι Άγιος Μάρκος – Κάτω Θεοδωράκι ως μόνο της οροσειράς των Κρουσίων σε αντίθεση με το Πάικο που διαθέτει και το Μπέλλες που μελετήθηκε στη Διεύθυνση Δασών αλλά εκκρεμεί.
Υλοποίηση του μονοπατιού Λίμνη Μεταλλείου- Γαλάζιας Λίμνης Σκρά.
Καθαρισμός και λειτουργία του παραποτάμιου του Αξιού μονοπατιού από την Αγία Παρασκευή Μικροδάσους μέχρι το Πολύκαστρο όπως εγγράφως προτείναμε από το 2017 στην Υπηρεσία Τουρισμού της Αντιπεριφέρειας.
Μετά τη ίδρυση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς που αλλάζει την φυσιογνωμία μας απαιτείται γενναία χρηματοδότηση για ένα νομό που είναι παραμελημένος.
Εμείς ως Περιβαλλοντικός Σύλλογος δώσαμε βαρύτητα στους σημαντικότατους χαρακτηρισμένους αρχαιολογικούς μας που δεν αναδείχθηκαν αλλά και την επέκταση των ερευνών στην Ευρωπό, το Παλατιανό, το Γυναικόκαστρο, την Τούμπα με συχνές επισκέψεις με την συμμετοχή μας στις πράσινες και άλλες διαδρομές του Υπουργείου Πολιτισμού.
Αυτά και άλλα τόσα που παρέλειψα για λόγους συντομίας είναι απαραίτητα για να αλλάξουμε την εικόνα μας από το τίποτε σε κάτι που θα προσελκύσει επισκέπτες.
Είθε να τα υιοθετήσουμε όλοι υπηρεσίες τουρισμού, ΑΝ.ΚΙ. τοπικοί παράγοντες, Δήμοι, Αντιπερειφέρεια, Περιφέρεια και Κυβέρνηση. Παρακαλώ μη τις θεωρήσετε ως απαρίθμηση δράσεων για την προβολή του Π.Σ.Π.Κ. αλλά ως κραυγή αγωνίας για το μέλλον του τόπου μας.
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κιλκίς
ΠΗΓΗ:ΕΙΔΗΣΕΙΣ.gr