31.4 C
Kilkis
16/07/2024
kilkistv.gr
ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΙΛΚΙΣ

Προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης σε 10.000 δικαιούχους αγρότες του Κιλκίς

Κοινοποίηση

Από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής 27 Οκτωβρίου  ξεκίνησε η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων αγροτών με την προκαταβολή (70%) της βασικής ενίσχυσης 2023 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι δικαιούχοι πανελλαδικά ανέρχονται σε 538.768. Ανάμεσά τους και λίγο περισσότεροι από 10.000 αγρότες του ν. Κιλκίς.

Η υλοποίηση της πληρωμή της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης του 70% σε 538.768 δικαιούχους γίνεται μετά την ολοκλήρωση των διασταυρωτικών ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για όλες τις αιτήσεις ΟΣΔΕ 2023 και την εφαρμογή των κριτηρίων επιλεξιμότητας που προβλέπει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ΚΑΠ 2023-2027 (ΣΣΚΑΠ).

Έτσι το συνολικό ποσό της προκαταβολής μετά την ενσωμάτωση των ευρημάτων ελέγχου, των μεταβιβάσεων, του συμψηφισμού αχρεωστήτως καταβληθέντων ή άλλων δεσμεύσεων διαμορφώθηκε για τους 538.768  Δικαιούχους σε 488.384.809,32 ευρώ.

Τι σημαίνει για τους μικρούς παραγωγούς η φετινή ενιαία ενίσχυση

Με απλά λόγια η προκαταβολή 70% της βασικής ενίσχυσης ανέρχεται για κάθε παραγωγό  από 16 έως 20 ευρώ το στρέμμα ενώ με την εξόφλησή της (το υπόλοιπο 30%)  τον Δεκέμβριο το ύψος ολόκληρης της βασικής ενίσχυσης κατά μέσο όρο θα κινηθεί περί τα 23 ευρώ / στρέμμα.

Τον Δεκέμβριο οι μικροί παραγωγοί από 20 έως 110 στρέμματα πρέπει να αναμένουν, πέραν της εξόφλησης της βασικής, και ένα ποσόν από 12 έως 14 ευρώ / στρέμμα. Είναι η αναδιανεμητική ενίσχυση η οποία ισχύει στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ.

Κάποτε υπήρχε και το λεγόμενο πρασίνισμα. Το οποίο πλέον αποτελεί ανεπιστρεπτί παρελθόν. Αντ’ αυτού ενισχύονται όσοι εντάσσονται στα λεγόμενα οικολογικά σχήματα. Για να το διατυπώσουμε επί της ουσίας. Όσοι παραγωγοί- αγρότες έχουν λογιστές ή συνέταξαν τις δηλώσεις τους σε επαγγελματίες που γνωρίζουν καλά τη νέα ΚΑΠ είχαν τη δυνατότητα να ενταχθούν στα περιώνυμα «οικολογικά σχήματα» και να ενισχυθούν επιπλέον.

Είναι το αποτέλεσμα μιας συνεχώς πολυπλοκότερης διαδικασίας απονομής των ενισχύσεων, για την οποία είναι εμφανώς απροετοίμαστοι πολλοί αγρότες μας, ιδιαίτερα οι κάποιας ηλικίας. Οι οποίοι κάποτε υπέβαλαν οι ίδιοι στις Διευθύνσεις Γεωργίας τις αιτήσεις για την ενίσχυσή τους. Και τώρα πρέπει αν θέλουν να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους να διαθέτουν διδακτορικό!

Με βάση όσα περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο ΣΣΚΑΠ:

  • Η συνολική βασική ενίσχυση που προβλέπεται για το 2023 είναι 829 εκ ευρώ έναντι 1.068 εκ. ευρώ το 2022. Η διαφορά των 239 εκ. ευρώ έχει μεταφερθεί στην αναδιανεμητική ενίσχυση (178 εκ. ευρώ), τις νέες συνδεμένες ενισχύσεις και τα τομεακά προγράμματα και θα καταβληθεί αργότερα.
  • Εξ αυτών, ο αρχικός υπολογισμός της πληρωμής με βάσει τις υποβληθείσες αιτήσεις ΟΣΔΕ του 2023, εκκίνησε από τα 741.813.749 ευρώ, το 70% των οποίων αντιστοιχεί στα 519.269.910 ευρώ.
  • Τις βοσκοτοπικές εκτάσεις, που δηλώνονται από τους δικαιούχους, ως βοσκότοποι σε καλή γεωργική κατάσταση, προκειμένου να είναι επιλέξιμες προς ενίσχυση, επιτυγχάνεται μόνο με τη δήλωση ζωικού κεφαλαίου. Για τον λόγο αυτό ήδη από το 2022 δεν έχει κατανεμηθεί Εθνικό Απόθεμα σε βοσκοτόπια χωρίς ζώα. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την βασικότερη αιτία δέσμευσης των δικαιούχου αυτών, την μη πληρωμή τους και εν τέλει την απομείωση του συνολικού ποσού της πληρωμής της βασικής ενίσχυσης κατά 14,5 εκατ. ευρώ.
  • Στο παραπάνω ποσό των 14,5 εκατ. πρέπει να συνυπολογισθούν αθροιστικά 16,7 εκατ. ευρώ επί πλέον απομείωσης λόγω ευρημάτων που πηγάζουν από το κανονιστικό δίκαιο (π.χ. δικαιώματα κάτω των 150 ευρώ που δεν καταβάλλονται) και άλλα ευρήματα, όπως περιοχές natura, έλεγχος μέσω monitoring κ.λ.π.

Επιπλέον στο προσεχές διάστημα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πραγματοποιήσει μέσω του gov.gr τις ακόλουθες πληρωμές:

  • Εξόφληση των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων έτους 2022 περίπου 20 εκατ.
  • Προκαταβολή των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων έτους 2023 περίπου 180 εκατ. (τέλος Νοεμβρίου).
  • Εξόφλησης, πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, της Βασικής Ενίσχυσης, της Αναδιανεμητικής Ενίσχυσης και της Εξισωτικής Αποζημίωσης, ύψους περίπου 650 εκ ευρώ. Συνολικά οι πληρωμές αυτές θα αγγίξουν τα 850 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Σταθερά στο πλευρό των αδύναμων ο Δήμος Κιλκίς συγκεντρώνει τρόφιμα για την υποστήριξη των συσσιτίων της Μητρόπολης

Διακοπή ρεύματος αύριο σε Άνω Ποταμιά, Ίσωμα και Ριζανά

Συνάντηση Ν. Ανδρουλάκη με πρυτάνεις