21.7 C
Kilkis
14/06/2025
kilkistv.gr
ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρωσία και Ουκρανία σε Σταυροδρόμι: Η Επιρροή του Τραμπ και οι Στρατηγικές Κυρώσεις Ευρώπης

Κοινοποίηση

Πολιτικές εξελίξεις γύρω από την Ουκρανία και τη Ρωσία

Η πρόσφατη αλλαγή στάσης του Ντόναλντ Τραμπ, όπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές, μετά τη συνομιλία του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, προσθέτει νέα επίπεδα αβεβαιότητας αναφορικά με τις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι έχει ετοιμάσει ένα μνημόνιο, το οποίο αναμένει ότι το Κίεβο θα αποδεχθεί.

Μετά τη συνομιλία του με τον Πούτιν, ο Τραμπ πραγματοποίησε τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους ηγέτες. Σε αυτές, άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει πρόθεση να ασκήσει πρόσθετη πίεση στη Ρωσία, γεγονός που αποδεικνύει τη διαφοροποίηση της πολιτικής του. Οι πληροφορίες από τις Financial Times και το BBC αναφέρουν ότι η στάση αυτή ξάφνιασε πολλούς στην Ευρώπη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε την ανάγκη οι σύμμαχοι του να καταβάλουν σοβαρές προσπάθειες προκειμένου να πείσουν τον Τραμπ για τη σημασία της επιβολής περισσότερων κυρώσεων. Αυτές οι κυρώσεις είναι κρίσιμες, καθώς αναμένεται να επηρεάσουν την ικανότητα του Πούτιν και του ρωσικού στρατού να συνεχίσουν τον πόλεμο. Παρά την πίεση, ο Ζελένσκι υπογράμμισε την σημασία της αμερικανικής συμμετοχής στην ειρηνική διαδικασία.

Μόλις 24 ώρες μετά τις συνομιλίες Τραμπ – Πούτιν, οι Βρυξέλλες εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με την καθυστέρηση της Ρωσίας στην εκεχειρία στην Ουκρανία, απειλώντας με “μαζικές κυρώσεις”.

Αναμένοντας αντιδράσεις από τη Ρωσία

Ο Πούτιν δεν απάντησε στο αίτημα των Ευρωπαίων κυβερνητών για εκεχειρία 30 ημερών, κάτι που προκάλεσε σοκ στους συνομιλητές του Τραμπ από Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Φινλανδία, καθώς εξέφρασαν την απροθυμία του να δεσμευτεί σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η επικοινωνία με τον Τραμπ ήταν «καλή» και ότι η αμερικανική εμπλοκή παραμένει σημαντική για τις διαπραγματεύσεις. Η Ρωσία, ωστόσο, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της, επεσήμανε ότι «ποτέ δεν αντιδρά σε τελεσίγραφα», απορρίπτοντας έτσι τις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει εγκρίνει τον 17ο γύρο κυρώσεων κατά της Μόσχας, στοχεύοντας 200 σκιώδη πετρελαιοφόρα.

Κλείνοντας, ο Πούτιν συμφώνησε ότι ένα μνημόνιο θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα για να οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις σε μία μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η Ουκρανία καλείται να αποφασίσει εάν θα συνεργαστεί ή όχι με βάση το προτεινόμενο μνημόνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Στήριξη Βεργίδη στους αγρότες Κιλκίς: Άμεση ικανοποίηση αιτημάτων

Oμάδα Σύνταξης Γ

Καλαίσθητες Προσπάθειες του Καραλή στον Ιστορικό Τελικό της Ναντζίγκ

user 3

Μπίλι Τζόελ: Ακύρωση συναυλιών λόγω διαταραχής εγκεφάλου και αναγκαίας ανάρρωσης

user 3