27.4 C
Kilkis
22/06/2024
kilkistv.gr
ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΙΛΚΙΣ

ΣΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ – ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΙΛΚΙΣ ΑΥΤΟΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Κοινοποίηση

Σε ευφρόσυνη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής του δήμου Κιλκίς στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Κιλκίς.

Στην τελετή ορκωμοσίας χοροστάτησε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κκ. Βαρθολομαίος, ο οποίος ευχήθηκε μια παραγωγική θητεία με έργα ευλογίας για τον τόπο στον δήμαρχο Κιλκίς, στο δημοτικό συμβούλιο και στις αρχές των δημοτικών κοινοτήτων, επικαλούμενος την πατερική ρήση του Χρυσοστόμου ότι τίποτε δεν είναι ωφελιμότερο για έναν άρχοντα από το να προσφέρει όφελος στους συνανθρώπους του.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος συνεχάρη τον δήμαρχο και τη δημοτική αρχή για την εκλογή τους ευχόμενος να έχουν έργο γεμάτο σφρίγος, πυγμή και σοφία.

Στο χαιρετιστήριο λόγο του ο επανεκλεγείς δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης απηύθυνε προσκλητήριο συνεργασίας προς όλες τις δημοτικές παρατάξεις με πρόταγμα τη βαθιά αυτοδέσμευση όλων των αιρετών στη σκληρή δουλειά για την ανάπτυξη του δήμου Κιλκίς.

Είναι καθήκον μας να προσχωρήσουμε στην νοοτροπία του υπεύθυνου πολίτη και να κινητοποιηθούμε όλοι προβάλλοντας τις αρετές και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου και των ανθρώπων μας. Ο δήμος Κιλκίς αλλά και οι πολίτες του είναι αυτοί που θα κάνουμε τη διαφορά και έχουμε μπροστά μας ανοιχτούς ορίζοντες για να φτιάξουμε καλύτερα πράγματα, για να εμπνεύσουμε και να εμπνευστούμε, να εξασφαλίσουμε περισσότερα δημόσια αγαθά και να τα αποδώσουμε στην κοινωνία.

Για τη δημοτική περίοδο 2024 – 2028 σημείωσε εμφατικά ότι θα έχει την ταυτότητα της αποτύπωσης μεγάλων έργων στο δημόσιο χώρο, συνολικού προϋπολογισμού 90.000.000ευρώ, για τα οποία εργάστηκε η δημοτική αρχή όλη την παρελθούσα τετραετία  μεθοδικά και συντονισμένα.

Ο κ. Κυριακίδης τόνισε ότι αυτονόητα είναι δήμαρχος όλων των πολιτών του δήμου Κιλκίς και θα εργαστεί  για την εκπλήρωση των αιτημάτων τους ενώ εστίασε αρκετές φορές στο λόγο του στην αναγκαιότητα της ενότητας και της συναίνεσης επισημαίνοντας ότι συνιστά ομολογία υπέρβασης για όλους όσοι σκέφτονται με γνώμονα το συμφέρον του τόπου τους και ενεργούν με την ηθική του καθήκοντος. Η συνείδηση της συνεργασίας, ανέφερε, είναι  απόδειξη ωριμότητας για τους αιρετούς που εμπεδώνουν με πράξεις την αγάπη τους για τον τόπο, που αντιλαμβάνονται ξεκάθαρα ότι η πρωτογενής πολιτική δεν συνιστά την συστηματική οργάνωση εχθροτήτων αλλά είναι πεδίο συνάντησης και γόνιμης δημιουργίας. 

Ευχήθηκε, τέλος, σε όλους μια δημιουργική θητεία, μαχητική σε διάλογο, πλούσια σε συμμετοχή, σε προτάσεις και έργα που θα ομορφύνουν τη ζωή των πολιτών και θα δώσουν προστιθέμενη αξία στον δήμο Κιλκίς.

Την τελετή ορκωμοσίας τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Γιώργος Γεωργαντάς, ο βουλευτής Κιλκίς Στέφανος Παραστατίδης, ο Χρήστος Τσαλικίδης ως εκπρόσωπος του υφυπουργού Εσωτερικών, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο  αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, οι δήμαρχοι Κορδελιού – Ευόσμου Ελευθέριος Αλεξανδρίδης και Παιονίας Κωνσταντίνος Σιωνίδης, ο πρόεδρος της κοινότητας Κιλκίς Αθανάσιος Καριοφύλλης, ο γενικός γραμματέας του δήμου Κιλκίς Νικόλαος Ιντζέλης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νατάσα ΣωτηριάδουΣταμάτης Παπουλίδης, η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κιλκίς Γεωργία Στρατούλη, ο πρόεδρος της ΑΝ.ΚΙ Γιώργος Βουλγαράκης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κιλκίς Σπύρος Μιχαηλίδης, ο  πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς Αναστάσιος Καπνίδης, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς Κωνσταντίνος Κατσιάνος, ο  πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Κιλκίς Μηνάς Παπαδόπουλος, ο γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Λάζαρος Παζαρτζικλής, ο πρόεδρος της ΕΠΣΚ Κώστας Πάταρας, ο ταξίαρχος της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας ‘’Πόντος’’ Αναστάσιος Κυριακίδης, ο αστυνομικός διευθυντής Κιλκίς Δημήτρης Μικρός, ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κιλκίς Νικόλαος Παλαμούτης, ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κιλκίς Ιωάννης Πολιτίδης, ο συμπαραστάτης του δημότη και της Επιχείρησης Αδάμ Χριστοδουλίδης, ο πρώην βουλευτής Κωνσταντίνος Κιλτίδης, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες.

Παρατίθεται το κείμενο της ομιλίας του δημάρχου Κιλκίς

Κάθε καινούριο ξεκίνημα, αναζωογονεί τη σκέψη μας και την ενέργειά μας και δίνει σε κάθε μας προσπάθεια ενθουσιώδη ορμή, θάρρος και αποφασιστικότητα για να διασχίσουμε με θετική διάθεση τη λεωφόρο των προκλήσεων που παρουσιάζονται μπροστά μας.

Στην αφετηρία της νέας δημοτικής περιόδου, που σηματοδοτεί η τελετή ορκωμοσίας της δημοτικής αρχής του δήμου Κιλκίς, έχουμε κάθε λόγο να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Με πλήρη επίγνωση της αυτοδιοικητικής μας αποστολής και της διάκρισης των θεσμικών ρόλων, στους οποίους μας έταξε η εντολή του εκλογικού σώματος.

Η απόφαση των συμπολιτών μας, εκπεφρασμένη στην εκλογική κάλπη της 8ης  Οκτωβρίου, απολύτως σεβαστή με τους κανόνες της δημοκρατίας, μας παρέχει τη νομιμοποιητική βάση να ασκήσουμε τοπικές πολιτικές που έχουν στο επίκεντρό τους τον δήμο και τον πολίτη.

Το φορτίο της ευθύνης που αναλαμβάνουμε, επομένως, είναι βαρύ καθώς οφείλουμε να εκπροσωπήσουμε επάξια τους πολίτες, υπερασπιζόμενοι το κοινό συμφέρον, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους αλλά και στα σύγχρονα αιτήματα της κοινωνίας.

Υπό την έννοια αυτή,το κύριο πρόταγμα της δημοτικής αρχής, όλων των αιρετών, για να πετύχουμε στις στοχεύσεις μας είναι η βαθιά αυτοδέσμευσή μας στη σκληρή δουλειά αλλά και σε ορισμένες αρχές, που είναι μεν άγραφες, δεν παύουν όμως να διαμορφώνουν και να επηρεάζουν τον πολιτικό μας πολιτισμό.

Από την πολιτική στάση και το έργο μας θα κριθούμε όλοι. Από το πόσο χρήσιμοι μπορούμε να φανούμε στον τόπο στην επίλυση προβλημάτων, στη διαχείριση κρίσεων, στην άμβλυνση κοινωνικών ανισοτήτων. Θα αναμετρηθούμε με τις πολιτικές μας ικανότητες στη διαμόρφωση όρων ευημερίας και κοινωνικής συνοχής αλλά για όλα αυτά το προαπαιτούμενο είναι η γνώση και η δουλειά και το απαιτητό η αυτοπεποίθηση.

Στη βάση αυτής της συλλογιστικής γίνεται, πιστεύω, αντιληπτό, ότι είμαστε οι υπηρέτες των πολιτών και όχι μια απρόσωπη διοικητική αρχή.

Η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο πιο κοντινό περιβάλλον του πολίτη και η αμεσότητα της ανταπόκρισής της στις απαιτήσεις του, στις ανταποδοτικές υπηρεσίες και στα δημόσια αγαθά καθιστά αυτή τη σχέση στέρεη και αδιατάρακτη.

Αφουγκραζόμαστε την κοινωνία, επιζητούμε συνεχώς το δημόσιο διάλογο με τους πολίτες, επιδιώκουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Γιατί είναι σημάδι πολιτικής υγείας και προόδου η ενεργή πολιτειότητα σε μια  κοινωνία όπου όλες οι δυνάμεις της αγωνίζονται δραστήρια για να βελτιώσουν τη ζωή τους και να δημιουργήσουν μια καλύτερη προοπτική για τον τόπο τους.

Ποιος είναι αυτός ο κοινός τόπος;

Να Πάμε Μπροστά! Να σπάσουμε το απόστημα του αρνητισμού, να αποβάλλουμε την εσωστρέφεια και να προσχωρήσουμε στην νοοτροπία του υπεύθυνου πολίτη, αντί να βυθιζόμαστε στη γκρίνια και στη μιζέρια, και να κινητοποιήσουμε εαυτούς και αλλήλους, αφού αναγνωρίζουμε τα δυνατά μας σημεία και προβάλλουμε τις αρετές και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου και των ανθρώπων μας.

Επιμένω στην αλλαγή της νοοτροπίας γιατί η στείρα κριτική και η μίζερη οπτική, διαχρονικά, μας έχουν ζημιώσει. Οφείλουμε ως πολίτες και ως κοινωνία να αντισταθούμε σθεναρά στον απομονωτισμό, στην αντιπολιτική ως σύμπτωμα απογοήτευσης, στην διαβρωτική επίδραση του λαϊκισμού και να επαναπροτάξουμε τις αξίες μας, βάζοντας στην ατζέντα μας την αυτοπεποίθηση, την πίστη στις δυνάμεις και στις δυνατότητες του τόπου και του καθενός μας ξεχωριστά.

Ο δήμος αλλά και οι πολίτες του είναι αυτοί που θα κάνουμε τη διαφορά και έχουμε μπροστά μας ανοιχτούς ορίζοντες για να φτιάξουμε καλύτερα πράγματα, για να εμπνεύσουμε και να εμπνευστούμε, για να εξασφαλίσουμε περισσότερα δημόσια αγαθά και να τα αποδώσουμε στην τοπική μας κοινωνία.

Αρκεί να αφήσουμε πίσω το στενό μας προσωπικό συμφέρον, που τις περισσότερες φορές λειτουργεί ως κινητήριος μοχλός κάθε μας ενέργειας, και να κοιτάξουμε πιο πλατιά, με ωφελιμιστικά κριτήρια το κοινό καλό.

Η νέα δημοτική περίοδος 2024- 28 για τον δήμο Κιλκίς δεν είναι tabula rasa, δεν είναι άγραφο χαρτί. Έχει προηγηθεί μια ιδιαιτέρως παραγωγική τετραετία κατά την οποία ο δήμος Κιλκίς κέρδισε με την αξία του 90.000.000ευρώ από ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά εργαλεία για ζωτικά έργα, που καλύπτουν αν δεν θεραπεύουν κιόλας συσσωρευμένες υστερήσεις.

Για υποδομές που δεν έγιναν, όχι κατ΄ ανάγκη γιατί εξέλιπε η βούληση, αλλά γιατί οι συνθήκες ήταν απαγορευτικές κατά τη μακρά περίοδο των λεόντειων μνημονιακών υποχρεώσεων.

Ο Δήμος Κιλκίς, η Δημοτική Αρχή της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι, όλο το έμψυχο ανθρώπινο δυναμικό κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να πετύχει δύσκολες εξισορροπήσεις, έχοντας μέσα σε όλα, να αντιμετωπίσει και τις υγειονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Εάν σταθούμε με προσοχή στους κρίσιμους δείκτες των χρηματοδοτήσεων και δε θα σας πάω πολύ μακριά, θα παρατηρήσουμε ότι η γειτονική Θεσσαλονίκη ενισχύθηκε με  200.000.000ευρώ. Το Κιλκίς, με το 1/6 του πληθυσμού της συμπρωτεύουσας,είχε μια σαφέστατα προνομιακή θέση στο πεδίο διεκδίκησης και απορρόφησης των δημόσιων πόρων.

Και η συγκριτική αναφορά δείχνει πρόδηλα ότι έγινε μια οργανωμένη δουλειά, με σωστό προγραμματισμό και συντονισμό που απέδωσε σε εντάξεις πλήθους έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα και η αρχόμενη περίοδος στοχοθετεί την πραγματική αποτύπωσή τους στο δημόσιο χώρο.

Συνεπώς, η επόμενη πενταετία έχει την ταυτότητα της υλοποίησης των έργων που έχουμε σχεδιάσει για το Κιλκίς και τα χωριά μας αλλά και της επεξεργασίας καινούριων προτάσεων που εισάγονται στην προγραμματική μας πλατφόρμα.

Αυτονόητα, και το επαναλαμβάνω σε κάθε ευκαιρία, είμαι Δήμαρχος όλων των πολιτών του Δήμου Κιλκίς και το καθήκον μου είναι να αγωνιστώ και να εργαστώ για την εκπλήρωση των αιτημάτων τους.

Με όρους ισοτιμίας, αμερόληπτα και αδιαμεσολάβητα.

Στο νέο δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς, η δύναμη του οποίου μειώνεται κατά έξι έδρες με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, αλλά και στις 53 δημοτικές κοινότητες του δήμου μας, καταγράφεται μια πολύ ενδιαφέρουσα ισορροπία ως προς την εκλογική εκπροσώπηση: η εμπειρία και η ανανέωση.

Αξιοποιώντας το πλεονέκτημα της εμπειρίας, εκτιμώ ότι θα έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία για να οργανώσουμε καλύτερα τον χρόνο και τις ιδέες μας φέρνοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Υποδέχομαι με χαρά όλους όσοι εκλέγονται για πρώτη φορά αλλά και όλους όσοι επανακάμπτουν στην Αυτοδιοίκηση, με την πεποίθηση ότι θα συνεισφέρουν σε προτάσεις που δίνουν ουσιαστικό περιεχόμενο στις τοπικές μας πολιτικές και είναι ευνόητο ότι θα τύχουν της υποστήριξής μας, καθώς όπως μαρτυρά και η πρότερη αυτοδιοικητική μας πρακτική, είμαστε δεκτικοί σε καθετί που προάγει την ανάπτυξη του τόπου μας.

Οι βασικές αρχές που ορίζουν τη σχέση μου με την Αυτοδιοίκηση παραμένουν σταθερές και αναλλοίωτες.

Το προσκλητήριο για συνεννόηση και συνεργασία με όλους τους δημοτικούς συμβούλους, με όλους τους κοινοτάρχες και τα μέλη των δημοτικών κοινοτήτων είναι διαρκές.

Συνιστά αυτοδιοικητικό συμβόλαιο ειλικρίνειας και τιμής,την εδραία βάση για να συζητήσουμε ανοιχτά και δημοκρατικά, να εμπλουτίσουμε το διάλογο και να συνθέσουμε προτάσεις και απόψεις. Ας εξουδετερώσουμε, συνεπώς, παλαιοκομματικές αντιλήψεις, την επίκληση στην αυθεντία, εγωιστικές πεποιθήσεις που βαίνουν αντίθετες στο πνεύμα του κοινοτισμού και υπονομεύουν την αξία του.

Πιστεύω ότι οι συναινέσεις είναι ομολογία υπέρβασης για όλους όσοι σκέφτονται με γνώμονα το συμφέρον του τόπου τους και ενεργούν με την ηθική του καθήκοντος. Ότι η συνείδηση της συνεργασίας είναι  απόδειξη ωριμότητας για τους αιρετούς που εμπεδώνουν με πράξεις την αγάπη τους για τον τόπο, που αντιλαμβάνονται ξεκάθαρα ότι η πρωτογενής πολιτική δεν συνιστά την συστηματική οργάνωση εχθροτήτων αλλά είναι πεδίο συνάντησης και γόνιμης δημιουργίας.

Το παράδειγμα της πρώτης δημοτικής θητείας είναι χαρακτηριστικό, με κυρίαρχα στοιχεία τη διαμόρφωση μιας ισχυρής πλειοψηφίας που διασφάλισε τη σταθερότητα και την ομαλή λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, χάρη στο φρόνημα της ειλικρινούς συνεργασίας.

Κάθε γνώμη είναι σεβαστή στο καταθετήριο της τοπικής μας δημοκρατίας, στο δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς και στα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων αντίστοιχα. Με λόγο τεκμηριωμένο, με έλεγχο των αποφάσεων της Διοίκησης, όπως επιτάσσει το έργο της αντιπολίτευσης.

Θα ήταν απείρως ωφέλιμο να δίναμε τη μάχη μαζί, με πνεύμα ευγενούς άμιλλας, με ενότητα και ομοψυχία, κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας από τον παραγοντισμό, παραμερίζοντας ανούσιους ανταγωνισμούς.

Ικανά και άξια στελέχη, άλλωστε, βρίσκονται σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις.

Νομίζω ότι θα ήταν ιδιαζόντως απωθητικό ένα περιβάλλον οξύτητας στις συνεδριάσεις μας και ας μου επιτραπεί πολύ σύντομα να σχολιάσω ότι ο αντιδραστικός καταγγελτικός λόγος, αβάσιμος και μη στοιχειοθετημένος επαρκώς, με το πρόσημο της επωνυμίας ενίοτε και της ανωνυμίας, ο οποίος κυριάρχησε από συγκεκριμένες δημοτικές παρατάξεις και μεμονωμένους δημοτικούς συμβούλους σε ορισμένες εκφάνσεις της απελθούσας δημοτικής περιόδου, πυροδότησε κλίμα αντιπαλότητας και οδήγησε σε αδιέξοδες ατραπούς.

Στο όνομα της προσωπικής αντιπαράθεσης και της αυτόκλητης εμμονής περί δικαίου χάθηκε το νόημα της αντιπολιτευτικής έκφρασης και αυτό που τελικά έμεινε ήταν η άδικη κριτική και η μικροψυχία

που ταλαιπώρησαν σκόπιμα δημόσιες αρχές και δημοτικές υπηρεσίες καθυστέρησαν δρομολογημένες διαδικασίες, επεχείρησαν να φρενάρουν τα έργα και όταν κατέπεσε το κατηγορητήριό τους και τέθηκε οριστικά στο αρχείο, δεν είχαν το κουράγιο, την γενναιότητα να ζητήσουν ένα συγνώμη από την Δημοτική Αρχή, από τους υπηρσιακούς παράγοντες που λοιδωρήθηκαν και από τους πολίτες, γιατί με την άκαμπτη στάση τους αυτούς αδίκησαν.

Φρονώντας ότι έχουμε διδαχθεί τον ενάρετο λόγο της συνεργασίας και της σύνεσης, εύχομαι σε όλους μια δημιουργική θητεία,μαχητική σε διάλογο,  πλούσια σε συμμετοχή, σε προτάσεις και έργα που θα ομορφύνουν τη ζωή των συμπολιτών μας και θα δώσουν προστιθέμενη αξία στον Δήμο μας.

Με την ευκαιρία των Γιορτών του Δωδεκαημέρου σας εύχομαι Χρόνια Πολλά, κάθε ευλογία στη ζωή και στην οικογένειά σας και το 2024 να είναι μια χρονιά, γεμάτη υγεία, επιτυχίες, περισσότερες χαρούμενες στιγμές, μια χρονιά που τα όνειρα θα ανασαίνουν μαζί με τις προσδοκίες μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Έκτακτη – Κατεπείγουσα Συνεδρίαση (11η / 2024) Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς

Νέος εξοπλισμός στην καθαριότητα με χειραμαξίδια οδοκαθαριστών

Κύκλοι ΥΠΕΘΟ: Δεν αναμενόταν περαιτέρω αναβάθμιση από τη Moody΄s