21.7 C
Kilkis
17/06/2024
kilkistv.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΙΛΚΙΣΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Τα Άγια Θεοφάνεια στο Κιλκίς και στη Δοϊράνη

Κοινοποίηση

“Ἐπεφάνη ὁ Σωτήρ, ἡ χάρις ἡ ἀλήθεια, ἐν ῥείθροις τοῦ Ἰορδάνου, καὶ τοὺς ἐν σκότει καὶ σκιᾷ, καθεύδοντας ἐφώτισε• καὶ γὰρ ἦλθεν ἐφάνη, τὸ φῶς τὸ ἀπρόσιτον”

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε και στην ιερά μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων.

Επίκεντρο του λαμπρού εορτασμού της μεγαλειώδους αυτής εορτής ήταν ο ιερός μητροπολιτικός ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς, στον οποίο σήμερα, Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024, ιερούργησε και ετέλεσε την Ακολουθία του μεγάλου Αγιασμού, ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, πλαισιούμενος υπό των ιερέων του ναού και των Ιεροδιακόνων.

Συμπροσευχητικώς μετείχαν εκπρόσωποι των πολιτικών, στρατιωτικών, αστυνομικών και λοιπών αρχών καθώς και του πιστού λαού του Θεού, που υπερεπλήρωσε τον μητροπολιτικό ναό της πρωτευούσης πόλεως του νομού Κιλκίς.

Προ της τελέσεως της ακολουθίας του μεγάλου Αγιασμού, ανεγνώσθη το εόρτιο Μήνυμα του σεπτού ποιμενάρχου του Κιλκίς κκ. Βαρθολομαίου, στο οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε: 

«Σήμερον τῶν ὑδάτων, ἁγιάζεται ἡ φύσις, καὶ ῥήγνυται ὁ Ἰορδάνης, καὶ τῶν ἰδίων ναμάτων ἐπέχει τὸ ῥεῦμα, Δεσπότην ὁρῶν ῥυπτόμενον».

“Σήμερα, φανερώνεται στον κόσμο η τρισυπόστατη ύπαρξη του Θεού του ζώντος. Ο Κύριός μας, Ιησούς Χριστός, προσέρχεται σήμερα ενώπιον του Ιωάννου του Βαπτιστή και Του ζητεί να συμπράξει μαζί Του. Ζητεί από τον Τίμιο Πρόδρομο να συντελέσει στην ταπείνωση του Θεανθρώπου, καθώς Εκείνος εισέρχεται όπως κάθε απλός πιστός στην Εκκλησία του Πατρός Του, προκειμένου στη συνέχεια να ηγηθεί εις Αυτήν, σταυρούμενος και αναστημένος.

Και Ιδού! Οι Ουρανοί σχίζονται και παραχρήμα ενώνονται με την Γη στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Αντί δε χειρός που θα δείξει τον Σωτήρα του κόσμου, ο Θεός και Πατέρας Του απέστειλε εν μέσω υπερκόσμιας λάμψης την περιστερά, αναφωνώντας «Σὺ εἶ ὁ Υἰός μου ὁ ἀγαπητὸς, ἐν ᾧ ηὐδόκησα».

Με αυτή την απαράμιλλη ευλογία της επί γης φανερώσεως της Θείας Δύναμης, ο λαός ο καθήμενος εν σκότι, είδε φως μέγα! Ωστόσο, σήμερα, οι ίδιοι λαοί, εμείς που τολμούμε να δηλώσουμε ότι μαθητεύουμε στη διδασκαλία του Κυρίου, αποστρεφόμαστε εν πολλοίς το φως του Παναγίου Πνεύματος και υποκύπτουμε στο σκοτάδι του εγωισμού. Ζητούμε την προστασία του ατόμου, ξεχνώντας την κοινωνία. Πυκνώνουμε τις επιθυμίες μας, αδιαφορώντας για τον πλησίον. Απενοχοποιούμε την αδιαφορία, απαξιώνοντας την ίδια τη φύση μας ως συμμετοχικού όντος.

Εύχομαι, παιδιά μου, η «καλή φώτιση» που όλοι μας σήμερα θα ευχηθούμε και θα επικαλεστούμε, να προσλάβει την αληθή της υπόσταση, το πραγματικό της νόημα. Και τούτο θα συμβεί, αν παρατηρήσουμε ξανά τον Χριστό, που φέρθηκε ως ένας από τους πλείστους που λατρεύουν τον Θεό. Αν επιδιώξουμε, δηλαδή, την ισχυρά θέση της ταπεινότητας, αλλά εντός του πλήθους των βαπτιζομένων, εντός της κοινωνίας των ανθρώπων, εντός των μυστηρίων της Εκκλησίας. Η θέση μας, όπως μας υπέδειξε ο ίδιος ο Κύριος με την παρουσία του στον Ιορδάνη ποταμό, είναι ίδια με τη δική Του. Είναι να ζούμε πιστά την Εκκλησία, σύμφωνα με το αειθαλές πρόσταγμα του Ευαγγελίου. Να την ζούμε ως προσευχητική διάδραση, ως συμμετοχή στα μυστήρια αλλά και ως κοινωνική συμπεριφορά, ως καθημερινή επιλογή. Με άλλα λόγια, στο πέρασμά μας από τις θύρες των Ιερών Ναών προς την κοινωνία να τελειώνει ο εγωισμός, όχι ο Χριστός. Κι όταν πράγματι έχουμε επιλέξει τον Κύριο αντί του εγωισμού ως συνοδοιπόρο μας στην ημερησία πράξη, τότε θα έχουμε λάβει την «καλή φώτιση», για την οποία σήμερα με θέρμη προσευχόμαστε.

Εύχομαι σε όλους και πάλι έναν ευλογημένο νέο χρόνο, με υγεία και δύναμη!

Ο φωτισμός του Παναγίου Πνεύματος είη μετά πάντων υμών”.

Ακολούθως, στην όμορφη λίμνη της Δοϊράνης, τελέσθηκε από τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη κκ. Βαρθολομαίο, η ιερά τελετή της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού και του Αγιασμού των υδάτων, με την συμπροσευχητική παρουσία του δημάρχου Κιλκίς Δημητρίου Κυριακίδη, του αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Βεργίδη, Αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και προέδρων κοινοτήτων της περιοχής, εκπροσώπων του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και πολλών εκατοντάδων Κιλκισιωτών.

Λόγω του καλού καιρού που επικράτησε, αρκετοί ήταν εκείνοι, μικροί και μεγάλοι, οι οποίοι έσπευσαν να βουτήξουν στα νερά της Λίμνης, προκειμένου να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό, ενώ στον πρώτο προσφέρθηκε ένας σταυρός από τον σεβασμιώτατο και μία εικόνα των Πολιούχων του Κιλκίς Αγίων Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων από τον δήμαρχο του Κιλκίς.

ΠΗΓΗ:http://maxitis.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Τουρισμός για όλους: Ξεκινούν την Πέμπτη 14 Μαρτίου οι αιτήσεις για το voucher διακοπών

Εθνική αγοριών Κ20: Η κλήρωση της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος

Εν αρχή το δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου – Στα 10 δισ. ευρώ οι φετινές δανειακές ανάγκες