31.4 C
Kilkis
16/07/2024
kilkistv.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΜΑΚΕΔΟΝΙΑΥΓΕΙΑ

Ψυχορραγούν 51 νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Βόρειας Ελλάδας

Κοινοποίηση

Τεράστιες ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών, μηχανήματα που δεν λειτουργούν, σοβαρά προβλήματα με την ασφάλεια και εκατοντάδες άλλα προβλήματα φέρνει στο φως μεγάλη έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ για τις μονάδες υγείας στη Βόρεια Ελλάδα. Αναλυτικά η κατάσταση σε 51 νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν 51 νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας (ΚΥ) στη Βόρεια Ελλάδα αναδεικνύει έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Οι εργαζόμενοι αναμένουν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώσει στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) συνολική κυβερνητική παρέμβαση για την επίλυσή τους και να μην αναφερθεί, για ακόμα μία φορά, σε προσλήψεις οι οποίες μάλιστα είναι ορισμένου χρόνου, αλλά σε μόνιμες θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

«Διαφορετικά, ο χειμώνας για τους ασθενείς πρόκειται να είναι δύσκολος, καθώς αναμένεται αύξηση των νοσηλειών λόγω της έξαρσης των ιώσεων. Παράλληλα, η εργασιακή εξουθένωση του προσωπικού ενδέχεται να φέρει κύμα νέων παραιτήσεων», αναφέρει στο NEWS 24/7 ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Σταδιακά λήγουν οι συμβάσεις 6.000 συμβασιούχων που υπηρετούν στα Νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας πολλά χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων στις εν λόγω υπηρεσίες.

Το 30% των εργαζόμενων των νοσοκομείων είναι συμβασιούχοι εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και επιβάλλεται η μονιμοποίηση. Λήγουν επίσης οι συμβάσεις εργαζομένων μέσω ΔΥΠΑ με το πρόγραμμα 55-67 ετών.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι σε πολλές περιπτώσεις το προσωπικό δεν κατάφερε να πάρει κανονική άδεια το καλοκαίρι λόγω των σοβαρών ελλείψεων, ενώ στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στις εφημερίες των νοσοκομείων, όπου υπάρχουν πολύωρες αναμονές για τους ασθενείς.

Το 40% των χειρουργικών αιθουσών στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας είναι κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων, όπως προκύπτει από την ανάλυση της μελέτης.

«Ως εκ τούτου η αναμονή στις λίστες αναμονής χειρουργείων ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις και τα δύο έτη», συμπληρώνει ο κ. Γιαννάκος.

Οι ελλείψεις προσωπικού, κυρίως ακτινοδιαγωστών γιατρών και τεχνολόγων, είναι και ο βασικός λόγος που ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός από αγορά ή δωρεές κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν λειτουργεί ή υπολειτουργεί.

Την ίδια στιγμή, ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία με παθολογικά ή πνευμονολογικά προβλήματα, νοσηλεύονται σε διασπορά σε κλινικές άλλων παθήσεων, λόγω πληρότητας των παθολογικών και πνευμονολογικών κλινικών με κίνδυνο διασποράς μικροβίων.

Μόλις 8 ΜΕΘ για παιδιά σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα

Μείζον ζήτημα αποτελεί και η ανεπάρκεια κλινών ΜΕΘ για παιδιά, καθώς σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα λειτουργούν μόλις 8 κλίνες ΜΕΘ παίδων στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο, σύμφωνα με την έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ.

«Η ΜΕΘ παίδων του “Ιπποκρατείου” είναι σχεδόν πάντα πλήρης με αποτέλεσμα να έχουμε διακομιδές παιδιών, ειδικά τον χειμώνα, από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αττική», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.

Μείζον ζήτημα αποτελεί και η ανεπαρκής φύλαξη των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, με αποτέλεσμα να συχνά να υπάρχουν συμβάντα ξυλοδαρμού γιατρών και νοσηλευτών, καταστροφές, τραυματισμούς προσωπικού και άλλα επεισόδια.

Διακομιδές με ιδιωτικά ασθενοφόρα

Η ίδια έρευνα καταγράφει ότι οι δευτερογενείς διακομιδές επιχειρούνται με ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων, κάτι που έχει σοβαρή επιβάρυνση στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.

Υπηρεσίες φύλαξης, καθαριότητας και τεχνικές υπηρεσίες

Οι υπηρεσίες στήριξης καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση, τεχνική υπηρεσία ακόμη και κομμάτια της διοικητικής υπηρεσίας εκχωρούνται σε εργολάβους με υψηλότερο κόστος από την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού ή συμβάσεις ορισμένου χρόνου και «συνθήκες εργασίας μεσαίωνα για τους εργαζόμενους», όπως αναφέρει η έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ.

Αναλυτικά τα προβλήματα σε 51 υγειονομικές μονάδες της Βόρειας Ελλάδας

Στη Θεσσαλονίκη

Νοσοκομείο «Γεννηματά»

Η υποστελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί μια δυσάρεστη πραγματικότητα. Οι ελλείψεις Ιατρικού προσωπικού, Νοσηλευτικού και Διοικητικού γίνονται αντιληπτές στην καθημερινή λειτουργία του Νοσοκομείου. Επιβεβλημένη είναι η μονιμοποίηση των συμβασιούχων όλων των υπηρεσιών. Σοβαρές ελλείψεις Νοσηλευτικού Προσωπικού.

Στις 380 οργανικές θέσεις υπηρετούν 210 μόνιμοι υπάλληλοι. Το 45% του προσωπικού εργάζεται με ελαστικές μορφές εργασίας (επικουρικοί – ΟΑΕΔ). Στο τεχνικό προσωπικό πριν λίγα χρόνια εργάζονταν 35 – 40 άτομα μόνιμοι υπάλληλοι. Σήμερα σε σύνολο 17 εργαζομένων 8 μόνιμοι (μαζί με την υποδιευθύντρια του τεχνικού και τον προϊστάμενο) και 9 συμβασιούχοι.

Στην βιοϊατρική υπηρεσία δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος. Στο διοικητικό προσωπικό υπάρχει τεράστια έλλειψη. Τεράστιο πρόβλημα υπάρχει και στους τραυματιοφορείς. Το Νοσοκομείο εφημερεύει 8 γενικές και 7 μικρές εφημερίες. Επιβεβλημένη είναι η μονιμοποίηση των συμβασιούχων όλων των υπηρεσιών.

Το Νοσοκομείο υποχρηματοδοτείται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια χρέη και προβλήματα στην προμήθεια διαφόρων υλικών. Η κοινωνική λειτουργός συνταξιοδοτήθηκε και η θέση παραμένει ακάλυπτη.

Το κτίριο είναι πολύ παλιό και χρειάζεται συνεχώς ανακαινίσεις γιατί ενέχει κινδύνους νοσοκομειακών λοιμώξεων λόγω της συγκέντρωσης πεπαλαιωμένων υλικών και της καθυστερημένης απομάκρυνσης αυτών.

Μείζον πρόβλημα αποτελεί η μη λειτουργία της τραπεζαρίας των Ιατρών η οποία έχει σταματήσει να λειτουργεί εδώ και 8 μήνες λόγω αναγκαιότητας ανακαίνισης. Επίσης μεγάλο πρόβλημα είναι το ζήτημα ασφάλειας του προσωπικού από άτομα με παραβατική συμπεριφορά. Απαιτείται βελτίωση των μέτρων ασφάλειας, αύξηση του αριθμού των φυλάκων.

«Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο

Από τα 13 χειρουργικά κρεβάτια λειτουργούν μόνο τα 5, λόγω έλλειψης Αναισθησιολόγων, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού.

Δεν υπάρχουν χειριστές και τα ιατρικά μηχανήματα υπολειτουργούν.

Οι ελλείψεις σε όλες τις ειδικότητες είναι πάνω από το 30%. Το 50% είναι επικουρικό προσωπικό και ΟΑΕΔ.

Επίσης και στο Διοικητικό προσωπικό υπάρχει μεγάλη έλλειψη πάνω από το 50% των οργανικών θέσεων είναι ακάλυπτες παρότι υπάρχει φύλαξη τα επεισόδια στα εξωτερικά Ιατρεία είναι πολλά γιατί καθυστερούν να εξεταστούν μέχρι 7 ώρες αναμονή.

ΑΧΕΠΑ

Από τις 10 Χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο 4 αίθουσες από τότε που εγκαινιάστηκε η νέα πτέρυγα 2019 λόγω σοβαρής έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, ιατρών και χρηματοδότησης.

‘Καμία προσπάθεια και πίεση δεν έχει υπάρξει προς τους αρμόδιους από τη Διοίκηση του ΑΧΕΠΑ και της 4ης ΥΠΕ ώστε να λειτουργήσουν όλες οι αίθουσες των χειρουργείων και να εξυπηρετηθεί ο μεγάλος όγκος ασθενών που περιμένει χρόνια για να χειρουργηθεί.

Πολύ δύσκολη η πρόσβαση για ραντεβού ασθενών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, στα εργαστήρια και στον προγραμματισμό επεμβάσεων. Η αναμονές για χειρουργεία είναι πάρα πολύ μεγάλες. Οι ασφαλισμένοι ασθενείς όσοι μπορούν οικονομικά απευθύνονται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα.

Κατεύθυνση και με απευθείας αναθέσεις, για ιδιωτικοποίηση και παροχή υπηρεσιών σε εταιρεία – εργολάβο, των υποστηρικτικών υπηρεσιών (καθαριότητα, πλυντήρια, ασφάλεια, μαγειρεία) αλλά και μεγάλου τμήματος της διοικητικής υπηρεσίας όπως υπαλλήλους, το αρχείο των ασθενών (μεγάλο μέρος έχει μεταφερθεί σε εταιρεία εκτός ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ) καθώς και το τηλεφωνικό κέντρο για ραντεβού ασθενών, στο οποίο ο ασθενής πληρώνει τηλεφωνική συνδρομή για να εξυπηρετηθεί.

Σοβαρή η έλλειψη προσωπικού (διοικητικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού ). Ξεκινά η λειτουργία του 2ου Μαγνητικού τομογράφου χωρίς στελέχωση. Οι κλινικές και ΜΕΘ λειτουργούν με προσωπικό εξουθενωμένο κάτω από τα όρια ασφαλείας και προσωπικό με όλες τις σχέσεις εργασίας ( επικουρικό , από τον ΟΑΕΔ , λίγους μόνιμους πια και προσωπικό νοσηλευτικών ειδικοτήτων).

Οι υπάλληλοι από τον ΟΑΕΔ εργάζονται πολλά χρόνια χωρίς μισθολογική ωρίμανση ( επιδόματα, κλιμάκια κλπ.) . Οφείλονται άδειες και οφειλόμενα ρεπό 3 ετών.

Παλιός ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και υλικοτεχνικές υποδομές λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Στις Γενικές εφημερίες η προσέλευση ασθενών και πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ανέρχεται στους 650 με 700 . Όλες οι κλινικές γεμίζουν με εισαγωγές φιλοξενίες παθολογικών ασθενών με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στις εισαγωγές της επόμενης ημέρας προγραμματισμένων άλλων ασθενών .

Στο 5όροφο κτίριο η κεντρική πόρτα εισόδου του κτιρίου παραμένει κλειδωμένη παρά τις επισημάνσεις της πυροσβεστικής κατά την άσκηση καθώς και του εργασιακού σωματείου σχετικά με την ασφάλεια εργαζομένων και ασθενών ως έξοδο κινδύνου.

Ανανέωση συμβάσεων, επικουρικού προσωπικού των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 30/9/2023.

Νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος»

Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και τα κενά είναι μεγάλα. Στο Νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχουν 75 κενά, στο Τεχνικό Διοικητικό 70, στο Παραϊατρικό προσωπικό 24, και 19 κενές θέσεις στο Ιατρικό προσωπικό.

Το Ιατρικό προσωπικό το αναγκάζουν να μετακινείται στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών και Πτολεμαΐδας για να κάνει εφημερίες.

Δεν υπάρχει προσωπικό για τα πλυντήρια με αποτέλεσμα να τα δίνουν σε εργολάβους.

Το κτίριο που στεγάζει το φαρμακείο, την τραπεζαρία, τις αποθήκες και τα μαγειρεία είναι από αμίαντο. Είχε επισκεφτεί το Νοσοκομείο ο πρώην υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης πριν 16 μήνες παρουσία όλων και δεσμεύτηκε για κονδύλι 200.000 προκειμένου να απομακρυνθεί ο αμίαντος και τελικά δεν έγινε τίποτα. Το κτίριο επίσης είναι σε άθλια κατάσταση, νεοκλασικό παλιό και πέφτουν συνέχεια σοβάδες.

Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»

Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, υπάρχουν 410 κενές οργανικές θέσεις μέρος των οποίων (230) καλύπτονται με ελαστικές θέσεις εργασίας.

Η δευτερογενείς διακομιδές ΕΚΑΒ εκτελούνται από ιδιώτη που έχει συνάψει σύμβαση με το νοσοκομείο.

«Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο

Παρά τη μεγάλη αύξηση των περιστατικών που εξυπηρετεί το «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο τα τελευταία χρόνια, υπάρχει τραγική υποστελέχωση.

Πάνω από 200 κενές οργανικές θέσεις, από τις οποίες οι 100 κενές είναι στη Νοσηλευτική Υπηρεσία. Μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης στη Διοικητική υπηρεσία και στο παραϊατρικό προσωπικό.

Πλέον πάνω από το 30% του προσωπικού είναι επικουρικό και χρειάζεται μονιμοποίηση.

Είσοδος των εργολάβων πέρα από την καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη και στην τεχνική υπηρεσία, στη διαχείριση, στο αρχείο και στις μεταφορές ασθενών.

Στο παθολογοανατομικό εργαστήριο ένα από τα σημαντικότερα τμήματα ενός αντικαρκινικού νοσοκομείου από τους 8 γιατρούς έχουν μείνει 4.

Ένας Παθολογοανατόμος εδώ και 8 μήνες παρόλες τις ελλείψεις έχει μετακινηθεί σε άλλο νοσοκομείο με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των παρασκευασμάτων να εξετάζονται από ιδιωτικό εργαστήριο. Αυτό είναι σημαντικό κόστος για το Νοσοκομείο.

Λόγω παλαιότητας του Νοσοκομείου των αυξημένων αναγκών των ογκολογικών ασθενών είναι επιτακτική ανάγκη για δημιουργία νέο ογκολογικού νοσοκομείου.

Νοσοκομείο «Παπανικολάου»

Υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού σε διάφορες ειδικότητες όπως Νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Επίσης ελλείψεις σε διάφορες ειδικότητες Ιατρών. Το Νοσοκομείο έχει παλιά κτίρια και χρειάζεται αναβάθμιση.

Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος»

Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού και ιδιαίτερα Νοσηλευτικού, ΥΕ καθαριστών, ΤΕ και γενικά σε όλους τους κλάδους. Επίσης μεγάλες ελλείψεις και σε Ιατρικό προσωπικό. Αντιμετωπίζουν κτιριακά προβλήματα τα οποία, όμως, έχουν δρομολογηθεί.

Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης

Μεγάλη έλλειψη προσωπικού γιατί το νοσοκομείο καλύπτεται με επικουρικό προσωπικό και υπάρχουν πολλά κενά στις οργανικές θέσεις. 1 στους 3 υπαλλήλους είναι επικουρικό προσωπικό.

Τα κτίρια είναι παμπάλαια, δεν υπάρχει καμία συντήρηση και είναι πολύ επικίνδυνα.

Επίσης υπάρχει στενότητα των πόρων. Τα έσοδα από τον ετήσιο προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας έχουν μειωθεί και είναι πενιχρά.

Χρειάζεται επειγόντως συντήρηση εξοπλισμού, αναλώσιμα υλικά γιατί η έλλειψη είναι μεγάλη και δεν υπάρχουν χρήματα.

Κεντρική Μακεδονία

Γενικό Νοσοκομείο Ημαθίας (Μονάδα Βέροιας)

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη Αναισθησιολόγων, καθώς υπάρχει μόνο ένας, ο οποίος είναι και ο Διευθυντής.

Το νοσοκομείο καλύπτεται με άλλους 2 Αναισθησιολόγους που μετακινούνται από το Νοσοκομείο της Νάουσας.

Στα εξιδεικευμένα τμήματα δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό με πλήρη απασχόληση όπως το Τμήμα Τεχνητού Νεφρού, Αναισθησιολογικό και ΜΑΦ.

Ο Στεφανιογράφος λειτουργεί μόνο τα πρωινά γιατί υπάρχει υποστελέχωση.

Καταγράφονται επίσης ελλείψεις Μαιών.

Γενικό Νοσοκομείο Ημαθίας – Μονάδα Νάουσας

Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε Ιατρικό Προσωπικό, Αναισθησιολόγους, Παθολόγους και Ακτινολόγους.

Το αποτέλεσμα των ελλείψεων είναι η εξουθένωση των υπαρχόντων ιατρών, κενά στις εφημερίες.

Επίσης ταλαιπωρία των ασθενών λόγω αναβολής των τακτικών χειρουργείων με αύξηση της αναμονής της λίστας χειρουργείων.

Ελλείψεις Νοσηλευτικού προσωπικού και προσωπικού ΤΕ και βοηθητικού ΔΕ, ΥΕ κατηγοριών, με το ήδη υπάρχων προσωπικό να είναι γερασμένο, κοντά στη σύνταξη και εξαντλημένο με προβλήματα υγείας από την καταπόνηση.

Υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού και στην ειδικότητα της Πληροφορικής. Ελαστικές σχέσεις εργασίας μέσω εργολάβων και άλλων συμβάσεων (ΟΑΕΔ).

Υψηλές δαπάνες λόγω παραχώρησης βασικών υπηρεσιών σε ιδιώτη όπως η εστίαση και η καθαριότητα. Το κόστος που βαρύνει τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με το κόστος που προκύπτει από αντίστοιχη κάλυψη των αναγκών αυτών μέσω ΣΟΧ.

Επίσης υπάρχει περιορισμένη χρηματοδότηση στο Νοσοκομείο, για την προμήθεια εξοπλισμού και υλικών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χορήγηση στολών νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού που δεν έχει πραγματοποιηθεί εδώ και 3,5 χρόνια παρόλο το μηδαμινό κόστος.

Βρίσκεται υπό επεξεργασία η ιδιωτικοποίηση των δευτερογενών διακομιδών ασθενών, λόγω της συνταξιοδότησης του μοναδικού πληρώματος ασθενοφόρου που υπηρετεί στη μονάδα Νάουσας. Υπάρχει ανάγκη αναβάθμισης κτιριακής υποδομής και συντήρησης αυτής.

Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς

Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα επικεντρώνεται στην Παθολογική κλινική. Από τους 7 μόνιμους γιατρούς που προβλέπει το οργανόγραμμα υπηρετούν μόνο 2, έχουν παραιτηθεί 2 μόνιμοι γιατροί, οι υπόλοιποι συνταξιοδοτήθηκαν και δεν καλύφθηκαν οι θέσεις.

Οι εφημερίες καλύπτονται με έναν Παθολόγο με μπλοκάκι και με έναν γιατρό που έρχεται από το Κ.Υ. Δροσάτου.

Ο Αξονικός Τομογράφος δεν λειτουργεί όλο το μήνα, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού.

Υπάρχει σύγχρονος ψηφιακός μαστογράφος που τοποθετήθηκε το 2020 και δεν λειτουργεί γιατί δεν υπάρχει η αντίστοιχη ειδικότητα Ιατρού για να τον λειτουργήσει.

Στο τμήμα των επειγόντων περιστατικών τα τελευταία 3,5 με 4 χρόνια δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μία θέση και μετά την αποχώρηση του Διευθυντή στο αυτόνομο τμήμα των επειγόντων περιστατικών δεν υπηρετεί κανένας μόνιμος γιατρός. Επίσης το Νοσοκομείο δεν διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Κτιριακά προβλήματα υπάρχουν πολλά γιατί είναι πολύ παλιά τα κτίρια και δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια ανακαίνισης.

Γενικό Νοσοκομείο Γουμένισσας

Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν Παθολόγοι Ιατροί για να λειτουργήσει η Παθολογική κλινική γιατί ο ένας συνταξιοδοτήθηκε και βρίσκεται σε μικρή παράταση, η Παθολόγος είναι σε άδεια κύησης και έχει μείνει ένας που ενδέχεται να φύγει.

Από Σεπτέμβριο υπάρχει ένας ο οποίος θα συνταξιοδοτηθεί και έχει μια μικρή παράταση.

Η χειρουργική κλινική δεν λειτουργεί εδώ και 4 χρόνια γιατί είναι μετακινημένος ο Αναισθησιολόγος σε άλλο Νοσοκομείο.

Επίσης δεν έχει προκηρυχθεί θέση Ακτινολόγου ενώ υπάρχει ψηφιακός μαστογράφος αχρησιμοποίητος και δεν χρησιμοποιείται.

Υπάρχει πρόβλημα με τις διακομιδές γιατί η καθυστέρηση είναι πολύ μεγάλη ειδικά τα βράδια με αναμονή 2 ωρών στα ΤΕΠ.

Γενικό Νοσοκομείο Σερρών

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Νοσοκομείου είναι η υποστελέχωση. Μεγάλες ελλείψεις Ιατρικού προσωπικού και κυρίως σε Αναισθησιολόγους. Λόγω έλλειψης Ιατρών έκλεισε η Ουρολογική Κλινική. Έλλειψη προσωπικού υπάρχει και στις Μαίες. Η φύλαξη επίσης είναι ελλιπής.

Γενικό Νοσοκομείο Πέλλας – Οργανική Μονάδα Έδεσσας

Το Νοσοκομείο καλύπτεται με Επικουρικό Προσωπικό. Θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα εάν φύγουν οι επικουρικοί.

Υπάρχουν μηχανήματα στο ακτινολογικό και δεν υπάρχουν γιατροί να τα δουλέψουν.

Δεν υπάρχουν Παθολόγοι, Ακτινολόγοι, Χειρουργοί και δεν έρχονται λόγω αποστάσεως ενώ γίνονται προκηρύξεις, δεν υπάρχει συμμετοχή.

Με τις διακομιδές υπάρχει θέμα με το ΕΚΑΒ λόγω καθυστερήσεων. Οι ασθενείς περιμένουν περίπου 2 ώρες και παραπάνω.

Τα χειρουργεία λειτουργούν κανονικά αλλά οι χειρούργοι επειδή είναι λίγοι κάνουν συνέχεια εφημερίες.

Γενικό Νοσοκομείο Πέλλας – Νοσοκομειακή Μονάδα Γιαννιτσών

Υπάρχουν ελλείψεις Ιατρών στο Παθολογικό τομέα και στο Ακτινολογικό. Υπάρχουν μηχανήματα αλλά χωρίς ιατρικό προσωπικό και υπολειτουργούν.

Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης

Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι στο παθολογικό τμήμα. Υπάρχει έλλειψη παθολόγων.

Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής (Πολύγυρος)

Σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Το 50% είναι Επικουρικοί υπάλληλοι και ΟΑΕΔ. Ελλείψεις υπάρχουν και στο λοιπό προσωπικό.

Ο Αξονικός Τομογράφος υπολειτουργεί γιατί δεν υπάρχουν Ακτινολόγοι. Βοηθοί θαλάμου δεν υπάρχουν.

Τα χειρουργεία λειτουργούν οριακά γιατί λειτουργεί μόνο μία αίθουσα και δεν υπάρχει προσωπικό στο Αναισθησιολογικό.

ΚΥ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ

Δεν καλύπτονται οι βάρδιες των πληρωμάτων ασθενοφόρων επειδή υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Μόνο 3 άτομα δουλεύουν για όλο το 24ωρο.

ΚΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη Ιατρικού Προσωπικού. 2 μόνιμοι γιατροί που υπάρχουν μετακινούνται στο ΚΥ Κρύας Βρύσης.

Στο Νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό είναι περισσότεροι οι επικουρικοί υπάλληλοι που πρέπει οπωσδήποτε να μονιμοποιηθούν.

Μεγάλη έλλειψη επίσης υπάρχει σε υλικά και ζητούν από άλλα Κέντρα Υγείας να τους προμηθεύσουν.

Τα ιατρικά μηχανήματα υπάρχουν αλλά υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Επίσης οι αγροτικοί Ιατροί μετακινούνται συνεχώς στα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών.

ΚΥ ΣΚΥΔΡΑΣ

Υπάρχει έλλειψη προσωπικού, ειδικά σε Ιατρικό Προσωπικό. Δεν έχουν Ακτινολόγο, Μικροβιολόγο, Παιδίατρο και Οδοντίατρο. Έχει απομείνει ένας επικουρικός Παιδίατρος που βρίσκεται εκεί μια φορά την εβδομάδα.

Από Νοσηλευτές οι περισσότεροι είναι Επικουρικό προσωπικό. Δεν υπάρχει ασθενοφόρο.

Ασφάλεια δεν υπάρχει στο Νοσοκομείο παρόλο που είναι συχνά οι σκηνές βίας.

Ιατρικά μηχανήματα υπάρχουν αλλά επειδή δεν υπάρχουν γιατροί υπολειτουργούν.

ΚΥ ΣΕΡΡΩΝ

Δεν υπάρχουν συμβάσεις που να είναι σε εξέλιξη για να καλύψουν τις ανάγκες του Υγειονομικού υλικού. Αναγκάζονται να προβούν σε εξωσυμβατικές παραγγελίες οι οποίες σταματούν στο γραφείο προμηθειών και στην οικονομική υπηρεσία της 4ης ΥΠΕ.

Επίσης ο Νομός Σερρών έχει πάρα πολλά περιφερειακά ιατρεία που έχουν έλλειψη υλικών καθαριότητας.

Τα ΚΥ δεν μπορούν να τα καλύψουν και αναγκάζονται μέσω προσωπικών σχέσεων να ζητάνε διάθεση καθαριστικών υλικών από τους πολίτες.

ΚΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Δεν υπάρχει φύλαξη καθόλου στα περισσότερα ΚΥ. Σε κάποια Κέντρα Υγείας στέλνουν τις Νοσηλεύτριες να κάνουν διακομιδές με ασθενοφόρο όταν δεν υπάρχει πλήρωμα ασθενοφόρου να συνοδεύσει.

Κέντρα Υγείας ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ, ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ, ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ, ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ, ΧΑΛΑΣΤΡΑΣ ΚΑΙ ΛΑΓΚΑΔΑ

Υπάρχουν ελλείψεις Ιατρών όπως Ακτινολόγων, Μικροβιολόγων, Γυναικολόγων και Καρδιολόγων. Σε όλα τα ΚΥ οι επισκέψεις των Ιατρών είναι 1 έως 2 φορές την εβδομάδα με αποτέλεσμα τα ιατρεία να υπολειτουργούν.

Ελλείψεις σε προσωπικό Διοικητικό, φύλαξης, καθαριότητας και συντήρησης.

Σε κάθε ΚΥ υπάρχει 1 έως 2 άτομα μόνιμο Διοικητικό και συμπληρώνεται με 1 έως 2 επικουρικούς.

Στην καθαριότητα σοβαρές ελλείψεις, πρόβλημα στη συντήρηση. Χρειάζονται οπωσδήποτε μονιμοποίηση του προσωπικού και προσλήψεις μονίμων.

Το προσωπικό είναι οριακό σε αριθμό και με τις συνταξιοδοτήσεις δεν επαρκεί για κάλυψη εφημεριών. Η φύλαξη, είναι ανεπαρκής.

Πολύ σημαντική είναι η πρόσληψη φυλάκων λόγω των πολλών συμβάντων βίας στα ΚΥ όπως το ΚΥ Αλεξάνδρειας και το ΚΥ Κουφαλίων.

Νοσηλευτικό προσωπικό χρησιμοποιείται για τις διακομιδές με προφορικές εντολές χωρίς να υπάρχει καμία κάλυψη.

Επιβάλλεται να γίνει σύσταση των δύο τμημάτων που προβλέπει ο νόμος και επιλογή προϊσταμένων.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

«Μαμάτσειο» Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης

Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες. Τα αλλότρια καθήκοντα που εκτελεί το Νοσηλευτικό προσωπικό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.

Τα χειρουργεία υπολειτουργούν γιατί το προσωπικό δεν υπάρχει.

Τα Ιατρικά μηχανήματα επίσης υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας

Υπάρχουν πολλές κενές οργανικές θέσεις. Στο Ιατρικό προσωπικό 14 κενές, στο Νοσηλευτικό 58 , στο Παραϊατρικό 22 και στο Διοικητικό και λοιπό προσωπικό 38.

Το Νοσοκομείο καλύπτεται με επικουρικούς υπαλλήλους που φοβούνται με τη λήξη των συμβάσεών τους την απόλυση.

Η ΜΕΘ είναι κλειστή 10 μέρες το μήνα λόγω έλλειψης ιατρών και οι ασθενείς μεταφέρονται στο Νοσοκομείο Κοζάνης.

Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας

Υπάρχει πρόβλημα στην Ιατρική στελέχωση. Υπηρετούν μόνο 2 μόνιμοι Καρδιολόγοι και το νοσοκομείο καλύπτει τις εφημερίες με Καρδιολόγους που μετακινούνται από άλλα Νοσοκομεία της Β. Ελλάδος. Υπάρχουν μόνο 2 αναισθησιολόγοι.

Όσον αφορά το Νοσηλευτικό Προσωπικό, οι επικουρικοί καλύπτουν το 30% και αυτή τη στιγμή είναι καλυμμένο το Νοσοκομείο. Εάν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις τους και απολυθούν δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα.

Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς

Έλλειψη ιατρικού προσωπικού. υπηρετούν μόνο τρεις αναισθησιολόγοι, εκ των οποίων ο ένας απουσιάζει με μακροχρόνια άδεια.

Υπηρετεί μόνο μια καρδιολόγος η οποία απουσιάζει με μακροχρόνια άδεια. Το 30% του προσωπικού είναι συμβασιούχοι. Απαιτείται ανανέωση ή μονιμοποίηση.

Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών

Το μείζον πρόβλημα του Νοσοκομείου είναι η έλλειψη Ιατρικών ειδικοτήτων. Στους Αναισθησιολόγους οι οργανικές θέσεις είναι 4. Παρότι έγιναν προκηρύξεις από το 2020 έως 2022 κατέστησαν άγονες.

Επίσης υπήρξαν οι παραιτήσεις των διοριστέων σε άλλες οργανικές θέσεις. Έτσι παρέμεινε ένας Αναισθησιολόγος σε βαθμό Διευθυντή ενώ συνεπικουρεί ένας ιδιώτης με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Οι οργανικές θέσεις Ακτινολόγων είναι 4. Υπηρετούν 3 μόνιμοι εκ των οποίων ο ένας εκτελεί χρέη Δημάρχου. Κενή 1 οργανική θέση.

Στους Παθολόγους οι οργανικές θέσεις είναι 5. Υπηρετούν 2 μόνιμοι και ένας επικουρικός. Αιμοδοσία και Μικροβιολογικό είναι 2 οι οργανικές θέσεις ανά τμήμα, υπηρετεί ένας μόνιμος σε κάθε τμήμα και ένας επικουρικός στο μικροβιολογικό.

ΚΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Μείζον πρόβλημα με τις διακομιδές επειδή λόγω έλλειψης διασωστών συμμετέχουν ως διασώστες το Νοσηλευτικό Προσωπικό κάτ’ εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ισχύει σε όλα τα ΚΥ.

Επίσης χρειάζονται οπωσδήποτε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε διάφορες ειδικότητες για τις τρέχουσες ανάγκες.

ΚΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

Υπάρχει ανάγκη για ανανέωση συμβάσεων των εργαζομένων για να συνεχιστεί η λειτουργία του ΚΥ.

Ωπωσδήποτε να αποσυρθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τις διακομιδές από το πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα.

ΚΥ ΣΙΑΤΙΣΤΑ

Το Ακτινολογικό δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού όπως και το Φυσικοθεραπευτήριο.

Έλλειψη υπάρχει και στο Ιατρικό προσωπικό. Φύλαξη δεν υπάρχει καθόλου.

Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις βάρδιας στα πληρώματα ασθενοφόρου. Επίσης μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τη θέρμανση το χειμώνα.

ΚΥ ΤΣΟΤΥΛΙ

Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στα πληρώματα ασθενοφόρου. Φύλαξη δεν υπάρχει καθόλου.

Το Ακτινολογικό δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού όπως και το φυσικοθεραπευτήριο.

Δεν υπάρχει Μαία και επίσης ελλείψεις Ιατρικού προσωπικού.

ΚΥ ΣΕΡΒΙΩΝ

Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει φύλαξη και πληρώματα ασθενοφόρου. Οι περισσότεροι υγειονομικοί συμμετέχουν στις διακομιδές.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας

Ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού με ακάλυπτες πάνω από το 50% των οργανικών θέσεων, στο παραϊατρικό προσωπικό ακάλυπτες τα 65% των οργανικών θέσεων.

Στο ιατρικό προσωπικό η έλλειψη είναι πάνω του 35% των οργανικών θέσεων και το υπόλοιπο προσωπικό 35 με 40% των οργανικών θέσεων.

Υπάρχει αδυναμία κατασκευής για αντιπυρική ζώνη. Επίσης Ιατρικά μηχανήματα υπάρχουν αλλά υπολειτουργούν λόγω υποστελέχωσης.

Δεν υπάρχει Διοικητικό συμβούλιο από το Φεβρουάριο του 2023,λόγω ελλείψεων μελών.

Γενικό Νοσοκομείο Δράμας

Αυτή τη στιγμή σε μια Παθολογική κλινική που έχει αναπτυγμένες 52 κλίνες εργάζονται 2 γιατροί μόνιμοι και ένας ακόμη ο οποίος είναι σε διαδικασία συνταξιοδότησης.

Αυτό σημαίνει μεγάλη έλλειψη Παθολόγων και καλύπτεται με μετακίνηση ανά 15 ημέρες από άλλα Νοσοκομεία.

Το ίδιο συμβαίνει και στη ΜΕΘ που υπάρχουν 2 γιατροί και μετακινείται η Διευθύντρια από τη ΜΕΘ της Καβάλας.

Υπάρχει μόνο ένας Ουρολόγος και ένας Οφθαλμίατρος.

Η τεχνική υπηρεσία έχει φτάσει το 80% κενές θέσεις και στο υπόλοιπο προσωπικό επίσης υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις.

Τα ιατρικά μηχανήματα υπάρχουν αλλά υπολειτουργούν λόγω υποστελέχωσης ειδικά στον Αξονικό Τομογράφο και στους Υπέρηχους.

Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης

Μεγάλη έλλειψη Ιατρικού προσωπικού γι’ αυτό είναι κλειστή η ΜΕΘ πάνω από δύο χρόνια.

Η Παθολογική κλινική καλύπτεται μόνο με 3 γιατρούς μόνιμους. Γι’ αυτό και καλύπτονται από άλλους Νομούς και Ιδιώτες που έρχονται με μπλοκάκι.

Στη Χειρουργική κλινική υπάρχουν 5 γιατροί χωρίς ειδικευόμενους και έτσι δεν γίνονται τακτικά χειρουργεία μόνο επείγοντα.

Τα Ιατρικά μηχανήματα υπάρχουν αλλά υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού όπως και οι Κλινικές.

Η Ουρολογική Κλινική είναι με 3 γιατρούς και υπολειτουργεί επίσης.

Έχει γίνει σύμβαση με Ιδιώτη για δευτερογενείς διακομιδές και αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα.

Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει είναι η έλλειψη Νοσηλευτικού προσωπικού σε σημείο που οι επικουρικοί και ΟΑΕΔ είναι περισσότεροι από τους μόνιμους (πάνω από 100 άτομα).

Αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις τους θα σταματήσει η λειτουργία του Νοσοκομείου.

Υπάρχουν ελλείψεις και σε άλλες ειδικότητες γιατί τα Ιατρικά μηχανήματα υπολειτουργούν εξαιτίας της υποστελέχωσης.

Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου

Υπάρχει τεράστια υποστελέχωση σε όλες τις ειδικότητες και σύμφωνα με τις κλίνες που είναι 130, έπρεπε να εργάζονται 180 εργαζόμενοι και αυτή τη στιγμή εργάζονται 125. Τα οφειλόμενα ρεπό ξεπερνούν τις 5.000.

Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο»

Μεγάλο πρόβλημα με το κτιριακό, που είναι το πιο παλιό κτίριο στη Περιφέρεια και είναι επικίνδυνο. Περισσότεροι είναι οι Επικουρικοί και ΟΑΕΔ υπάλληλοι γι’ αυτό χρειάζεται επειγόντως ανανέωση των συμβάσεων του υπάρχοντος προσωπικού και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την καλύτερη λειτουργία του Νοσοκομείου.

ΚΥ Ελευθερούπολης

Το πρόβλημα είναι στις διακομιδές. Έφεραν υπαξιωματικούς ενόπλων δυνάμεων να εκπαιδευτούν και να εργαστούν. Τους εκπαίδευσαν για 2 με 3 ώρες και άρχισαν να δουλεύουν. Το ΕΚΑΒ αρνήθηκε να αναλάβει την εκπαίδευσή τους.

ΚΥ Χρυσούπολης

Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού κυρίως σε Ιατρικό και Παραϊατρικό Προσωπικό.

Έχουν ακτινολογικό τμήμα μόνο για απλές ακτινογραφίες. Δεν υπάρχουν άλλα ιατρικά μηχανήματα.

ΚΥ Σουφλίου

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι το ΕΚΑΒ δεν δουλεύει πια λόγω συνταξιοδοτήσεων. Επίσης στα αγροτικά ιατρεία χρειάζονται τουλάχιστον ένα Νοσηλευτή ή Νοσηλεύτρια.

ΚΥ Δικαίων

Δεν υπάρχει Μικροβιολόγος και Ακτινολόγος ενώ υπάρχουν Ιατρικά μηχανήματα.

Στο Νοσηλευτικό προσωπικό υπηρετούν μόνο Επικουρικοί και αν λήξουν οι συμβάσεις τους δεν θα υπάρχει κανείς να υπηρετεί.

Υπάρχει μεγάλο ζήτημα με τις διακομιδές γιατί δεν υπάρχουν οδηγοί παρά μόνο 2 Επικουρικοί από τους οποίους ο ένας βγαίνει σύντομα σε σύνταξη.

Επίσης έφεραν ως πλήρωμα ασθενοφόρου 3 Στρατιωτικούς που τους εκπαίδευσαν λίγες ώρες. Μετά από λίγο καιρό τους ενημέρωσαν ότι πρέπει να φύγουν και έφεραν καινούργιους. Αυτό σημαίνει ότι θέλουν πάλι εκπαίδευση.

Οι εφημερίες των Ιατρών δεν μπορούν να καλύψουν όλο τον μήνα, γιατί υποχρεώνονται να συνοδεύουν και το ασθενοφόρο. Η έλλειψη τεχνικού προσωπικού επίσης δημιουργεί προβλήματα.

Όλοι οι εργαζόμενοι κάνουν τους τεχνικούς.

Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού Νυχτοφυλάκων επειδή δεν καλύπτονται οι βάρδιες.

ΚΥ Ορεστιάδας

Το πρόβλημα είναι οι μετακινήσεις προσωπικού στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Πριν την πανδημία (τα τελευταία δύο χρόνια το ΚΥ ήταν εμβολιαστικό κέντρο) μετακινούνταν το προσωπικό σε άλλο Νοσοκομείο και αυτό συνεχίζεται και σήμερα.

Υπάρχουν 4 Επικουρικοί και 18 μόνιμοι υπάλληλοι. Υπάρχουν ελλείψεις σε Καρδιολόγο και Παιδίατρο.

Επίσης στη Φύλαξη και την καθαριότητα είναι όλοι Επικουρικοί υπάλληλοι και ΟΑΕΔ των οποίων λήγουν οι συμβάσεις τους και θα πρέπει να ανανεωθούν για να μην κλείσει το ΚΥ.

ΚΥ Ιάσμου

Στο Κ.Υ. υπηρετούν 12 άτομα Νοσηλευτικό προσωπικό από τους οποίους οι 5 είναι μόνιμοι και οι 7 Επικουρικοί και ΟΑΕΔ.

Μείζον πρόβλημα είναι ότι το εργαστήριο δεν έχει παρασκευαστή.

Επίσης υπάρχει μεγάλη έλλειψη πληρωμάτων ασθενοφόρου. Διακομιδές εκτελούν οι Νοσηλεύτριες, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του ΚΥ.

ΚΥ Σαπών

Υπηρετούν 9 άτομα Νοσηλευτικό προσωπικό και 4 βρίσκονται σε απόσπαση. Οι 2 είναι στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής και οι άλλοι δύο στο ΚΥ Αλεξανδρούπολης.

Ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ η ΠΟΕΔΗΝ ετοιμάζει μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου με Συγκέντρωση στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στις 08:30 το πρωί και πορεία σωτηρίας των Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, ΕΚΑΒ, Πρόνοιας προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

«Η Δημόσια Υγεία είναι υπόθεση όλων μας. Καλούμε εργαζόμενους και πολίτες της κεντρικής Μακεδονίας να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Greencells Energy: Νέο mega φωτοβολταϊκό project 250 MW στο Κιλκίς

Γαλοπούλα γεμιστή με μήλα και κάστανα

Συνταξιούχο δασκάλα που δώρισε ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Κιλκίς τίμησε ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών