17.5 C
Kilkis
22/05/2024
kilkistv.gr
ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

To 3ο Φεστιβάλ κόμικς «COMICSVILLE» 2023 στο Κιλκίς

Κοινοποίηση

Το Καλλιτεχνικό και Πολιτιστικό σύνολο «η πόλις», παρουσιάζει για τρίτη συνεχή χρονιά το πολυθεματικό φεστιβάλ κόμικς «COMICSVILLE» με την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Δήμου Κιλκίς. Το θέμα που διαπραγματευόμαστε φέτος είναι οι αφηγήσεις, τα παραμύθια και οι θρύλοι μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων γύρω από τα κόμικς και τη διαδικασία παραγωγής τους. Συμμετέχουν καλεσμένοι Έλληνες αλλά και δημιουργοί του εξωτερικού.

Από την Παρασκευή 10 έως και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου η Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής θα είναι έτοιμη να δεχθεί όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν από κοντά την ακμάζουσα Ελληνική σκηνή κόμικς. Το κοινό θα μπορεί να περιηγηθεί δωρεάν στις εκθέσεις κόμικς του COMICSVILLE, να παρακολουθήσει συζητήσεις σχετικά με το φετινό θέμα των θρύλων και των παραμυθιών και να ενημερωθεί για τις νέες εκδόσεις σημαντικών Ελληνικών εκδοτικών οίκων.
Όπως έγινε πέρυσι, έτσι και φέτος ο χώρος της έκθεσης θα ανοίξει τις πόρτες του νωρίτερα (από Τετάρτη 8/11) για να υποδεχτεί σχολικά τμήματα της Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης του δημοτικού, τα οποία θα μπορούν να πάρουν μέρος σε εργαστήρια σχετικά με την τέχνη και την τεχνική της κατασκευής χάρτινων ιστοριών και ηρώων.

Οι καλεσμένοι του COMICSVILLE 2023
Στους φετινούς καλεσμένους, ομιλητές και διδάσκοντες στα εργαστήρια του τρίτου πολυθεματικού φεστιβάλ κόμικς «COMICSVILLE» συγκαταλέγονται οι:
Marko Stojanović, συγγραφέας κόμικς («Vekovnici Series») | Tiberiu Beka, δημιουργός κόμικς «Le Culte des Ténèbres» | Σταυρούλα Ανθηροπούλου, καθηγήτρια γαλλικής φιλολογίας – δημιουργός κόμικς | Νίκος Δαλαμπύρας, δημιουργός κόμικς, μουσικός και ραδιοφωνικός παραγωγός, εκδότης του εκδοτικού οίκου «Ένατη Διάσταση» | Πάνος Ζάχαρης, σκιτσογράφος – δημιουργός κόμικς («The Working Dead», «Scary Tales» κ.α.) | Δημήτρης Καμένος, δημιουργός κόμικς («Μεφίστο», «World War Sapiens» κ.α.) | Θανάσης Πετρόπουλος, ηθοποιός – δημιουργός κόμικς («Πλασματικά Νούμερα», «Καμένα Βούρλα», «Μυστήρια Πράματα» κ.α.) | Λευτέρης Σταυριανός, εκδότης του οίκου «Jemma Press» που κινείται σχεδόν αποκλειστικά στον χώρο των κόμικς και της λογοτεχνίας του φανταστικού | Νίκος Σταυριανός, εικονογράφος – δημιουργός κόμικς («Στη σκιά του Ολύμπου» κ.α.) | Μαρία Τζαμπούρα, εικονογράφος-σκιτσογράφος – εκπαιδευτικός εικαστικών σεμιναρίων και δημιουργός κόμικς («Ιστορίες μέσα από τη βαλίτσα» κ.α.)


Στο χώρο της Καπναποθήκης της Αυστροελληνικής θα φιλοξενηθούν τα περίπτερα δύο εκ των πιο δραστήριων εκδοτικών οίκων στον τομέα των κόμικς στην Ελλάδα, της «Jemma Press» και της «Ένατης Διάστασης». Στον χώρο αυτό, και κατά τη διάρκεια όλου του τριημέρου, μικροί και μεγάλοι θα μπορέσουν να πάρουν μια καλή γεύση της σύγχρονης Ελληνικής παραγωγής κόμικς, να ενημερωθούν για τις νέες κυκλοφορίες, να ξεφυλλίσουν κόμικς κατά βούληση και φυσικά να προμηθευτούν τις εκδόσεις που θα τραβήξουν το μάτι τους.

Οι ομιλίες και τα panels που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του πολυθεματικού φεστιβάλ COMICSVILLE θα πραγματεύονται μια σειρά από ζητήματα γύρω από την απόδοση θρύλων και παραμυθιών στα σύγχρονα κόμικς, την ενσωμάτωση της προφορικής αφήγησης σε ένα οπτικό μέσο, καθώς και τη θέση γνωστών θρύλων στη λεγόμενη «ποπ κουλτούρα» και τα κόμικς. Τέλος, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα παρουσιαστούν ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδόσεις και αυτοεκδόσεις της φετινής ελληνικής παραγωγής.


Στον χώρο της Αυστροελληνικής Καπναποθήκης θα στεγαστεί η κεντρική έκθεση Ελλήνων και Ξένων δημιουργών καθώς και η έκθεση «…κι εμείς καλύτερα» με έργα κόμικς σε συνάφεια με θρύλους και παραμύθια. Συνολικά συμμετέχουν πάνω από 50 Έλληνες και ξένοι δημιουργοί: Harry Saxon, Δήμητρα Αδαμοπούλου, Σταυρούλα Ανθηροπούλου, Χριστίνα Ανθηροπούλου, Ντορίνα Ανίρο, Αντώνης Βαβαγιάννης, Νάσος Βασιλακάκης, Μαγδαληνή Βεντούρη, Βερελή Ευγενία Τόμεκ Γιοβάνης, Βασίλης Γκογκτζιλάς, Έλενα Γώγου, Διονυσία Δεδούση, Σπύρος Δερβενιώτης, Ορέστης Ερμείδης, Τάσος Ζαφειριάδης, Πάνος Ζάχαρης, Έφη Θεοδωροπούλου, Δημήτρης Καμένος, Κανέλος Κόμπ, Θανάσης Καραμπάλιος, Κλήμης Κεραμιτσόπουλος, Σταύρος Κιουτσούκης, Δημήτρης Κοσκινάς, Περικλής Κουλιφέτης, Χάρης Λαγκούσης, Μάνος Λαγουβάρδος, Μάλκ, Τάσος Μαραγκός, Ανέστης Μαυρομμάτης-Παρασίδης, Παναγιώτης Μητρούσης, Μαρία Μπότσιου, Άννα Μπότσου, Νίκος Μπράτος, Δήμητρα Νικολαϊδη, Μαρία-Όλια Ντακογιάννη, Άρτεμις Πατερνά, Θανάσης Πετρόπουλος, Θανάσης Πέτρου, Κώστας Σκλαβενίτης, Σοφία Σπυρλιάδου, Ειρήνη Σκούρα, Χρήστος Σταμπουλής, Άρης Τ., Γιάννης Τεξής, Μαρία Τζαμπούρα, Μαρία Τζανάκη, Μανώλης Φραγγίδης και Πέτρος Χριστούλιας. Επίσης οι Tiberiu Beka (Σερβία), Koral Ilhan (Τουρκία), Mandragore (Γαλλία) Leonid Pilipovic (Σερβία) και Marco Stojanović (Σερβία)
Στον ίδιο χώρο θα φιλοξενηθεί έκθεση με έργα του Ιταλού εικονογράφου Tony Wolf.
Ε

πίσης θα φιλοξενηθεί η έκθεση «Σταχτοπούτες του Κόσμου» όπου 7 σχεδιαστές κόμικς της Θεσσαλονίκης αποδίδουν με μια εικονογράφηση κάποιον από τους μύθους της Σταχτοπούτας που υπάρχουν σε διάφορες παραλλαγές ανά τον κόσμο. Η έκθεση είχε πραγματοποιηθεί αρχικά στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 2023 στον χώρο της «The Basket Gallery» στα πλαίσια της έκθεσης «Αστραφτερά διαμάντια και μαγικά άχυρα».
Στον επάνω όροφο της Καπναποθήκης θα εκτεθούν τα έργα των μαθητών του τμήματος κόμικς των εργαστηρίων του Καλλιτεχνικού και Πολιτιστικού Συνόλου «η πόλις» καθώς και νέων δημιουργών του Κιλκίς και θα διατίθενται προσωπικές δημιουργίες τους.

Εργαστήρια-Workshops
Τα πρωινά της Τετάρτης (8/11), της Πέμπτης (9/11) και της Παρασκευής (10/11) θα πραγματοποιηθεί στον επάνω όροφο της Καπναποθήκης εργαστήρι κόμικς για σχολικά τμήματα της Δ’, Ε ‘και ΣΤ’ Δημοτικού με τίτλο: «Παραμύθια και αφηγήσεις με χάρτινους ήρωες». Το εργαστήρι εστιάζει στο ρόλο του «ήρωα» μέσα στην αφήγηση και πώς αυτός γίνεται το όχημα για το ξετύλιγμα μιας ιστορίας ή ενός παραμυθιού. Στο εργαστήρι θα διδάξει η σκιτσογράφος-εικονογράφος Μαρία Τζαμπούρα.
Το εργαστήρι της Κυριακής (12/11) με τίτλο «Χάρτες του φανταστικού: η πόλη του Κιλκίς», απευθύνεται σε εφήβους άνω των 12 ετών και σε ενήλικες. Σκοπός του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες να δημιουργήσουν έναν ομαδικό, εικονογραφικό χάρτη του Κιλκίς ως πόλη φανταστική. Διδάσκουσες είναι η Σταυρούλα Ανθηροπούλου, καθηγήτρια γαλλικής φιλολογίας και δημιουργός κόμικς, υπεύθυνη καλλιτεχνικών του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και η Σοφία Σπυρλιάδου, αρχιτεκτόνισσα, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών και δασκάλα ζωγραφικής και κόμικς στα τμήματα του «πόλις».
*Για κρατήσεις θέσεων είτε ως σχολικά τμήματα είτε ατομικά στο ανοιχτό εργαστήρι της Κυριακής, μπορείτε να επικοινωνείτε με την υπεύθυνη των εργαστηρίων κ. Σοφία Σπυρλιάδου στο τηλέφωνο 6977300283

Τα εγκαίνια του 3ου Πολυθεματικού Φεστιβάλ «COMICSVILLE» θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου στις 20:00 στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής (Νικ. Παναγιώτου 50).
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων οι επισκέπτες θα μπορέσουν να απολαύσουν την παράσταση αφήγησης «Λιόστρες» με την Ανθή Θάνου στην αφήγηση και την Κατερίνα Δούκα στο τραγούδι και τη μουσική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Διακοπή ρεύματος την Τετάρτη στο Σεβαστό

Κυβερνητικοί κύκλοι: Πληροφορούμε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι δαπάνες για την Υγεία, είναι στο 5,8% του ΑΕΠ με αυξητικές τάσεις

«Δώσε μου λιγάκι ουρανό»: Ο Γιάννης Πάριος για δυο βραδιές σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς